Reizen naar Saoedi-Arabië: Reisadvies

Reist u naar Saoedi-Arabië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Saoedi-Arabië

Informatie over de lokale wetgeving in Saoedi-Arabië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

 

Drugs

Drugs zijn absoluut verboden en handelen in en/of in het bezit zijn van drugs kan met de doodstraf bestraft worden. Bepaalde medicijnen die in België legaal (eventueel mits voorschrift) verkrijgbaar zijn, worden als drugs/illegaal middel beschouwd in Saoedi-Arabië. Het wordt aangeraden om vóór vertrek te controleren of u geen verboden middel invoert via de volgende lijst van het Saoedische ministerie van Volksgezondheid: https://www.sfda.gov.sa/ar/drugs-list (in het Arabisch) en https://www.sfda.gov.sa/en/drugs-list (in het Engels)

In geval van extreme noodzaak, is het aangeraden om een medisch certificaat van uw geneesheer te hebben dat het gebruik van deze medicatie voorschrijft.

 

Seksualiteit

In Saoedi-Arabië gelden strenge moslimwetten o.a. betreffende de zeer strikte scheiding van de geslachten. Prostitutie, homoseksualiteit en buitenechtelijke relaties zijn ten strengste verboden. Het niet naleven van de plaatselijke wetgeving kan ernstige gevolgen hebben.

Reizigers die een draagbare computer met zich meenemen naar Saoedi-Arabië, kunnen aan de grens onderworpen worden aan inspecties van de harde schijf, alhoewel deze praktijk steeds zeldzamer wordt. De lokale autoriteiten verantwoorden deze mogelijke inspecties door te verwijzen naar hun strijd tegen de invoer van pornografisch materiaal, wat ten strengste verboden is in het land. Mocht er belangrijke of gevoelige informatie op uw computer staan, wordt er aangeraden deze niet mee te nemen op de reis.

 

Fotografie

Het fotograferen in het openbaar is toegelaten maar voorzichtigheid blijft geboden. Fotograferen van militaire installaties (bijvoorbeeld militaire checkpoints in de grensregio met Jemen), grensovergangen, luchthavens en andere strategisch belangrijke plaatsen is verboden.

Voorafgaande toestemming is sterk aan te raden indien men personen wil fotograferen. Het onvraagd fotograferen van personen en zeker van (gesluierde) vrouwen kan agressieve reacties bij de lokale bevolking uitlokken.

 

Zeden en gewoonten

Sinds 27 september 2019 is het dragen van een abaya of een hijab voor vrouwen niet meer verplicht. Niettegenstaande is uitdagende kledij zowel voor mannen als voor vrouwen uit den boze (geen shorts, geen diepe halsuitsnijdingen, geen korte mouwen). Er staat een streng verbod op het invoeren en/of verbruik van alcohol, drugs en varkensvlees en het invoeren en/of het bezitten van zaken die niet overeenstemmen met de strenge zeden van het land, geïnspireerd door de Koran en de conservatieve stammentradities.

De sharia wordt toegepast in strafrechtelijke en civiele rechtszaken.

Ter herinnering vindt u alle boetes in verband met overtredingen op de volgende website: visitsaudi.com.

 

Ramadan

Ramadan wordt op een strenge en intense manier beleefd. In deze religieuze maatschappij is de ramadan erg belangrijk en dient iedereen, moslims en niet-moslims, zijn gedrag aan de lokale gebruiken aan te passen. Het is zeer sterk af te raden om overdag in het openbaar te eten of te drinken, zelfs water. Ook het kauwen van kauwgom en roken overdag kan agressieve reacties ontlokken.