Reizen naar Senegal: Reisadvies

Reist u naar Senegal? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Senegal

Informatie over de algemene veiligheid in Senegal.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

President Macky Sall heeft op 3 februari 2024 de natie toegesproken om aan te kondigen dat de presidentsverkiezingen, waarvan de eerste ronde gepland stond op zondag 25 februari 2024, zijn uitgesteld. Spontane manifestaties, die gewelddadig kunnen worden, hebben reeds plaatsgevonden in de nasleep van deze aankondiging en kunnen ook tijdens de komende dagen en weken niet uitgesloten worden. Deze manifestaties vinden vooral plaats in Dakar maar ook in andere steden, zoals Thiès, Saint-Louis en Ziguinchor. Het is steeds aangeraden om samenscholingen en betogingen te vermijden, zich goed te informeren voorafgaand aan verplaatsingen en om de instructies van de lokale autoriteiten goed op te volgen.

Over het algemeen is het  aangeraden de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen op vlak van gezondheid na te leven. Er werd sinds enige tijd een toename vastgesteld van berovingen van wandelaars op de “Corniche Ouest”, en in andere populaire wijken van Dakar.

Waakzaamheid is geboden, in het bijzonder in het oostelijk grensgebied met Mali en Mauritanië. Tot op heden heeft Senegal nooit een terroristische aanslag gekend. Toch is het belangrijk dat de Belgen die in Senegal wonen of op bezoek zijn een verhoogde waakzaamheid vertonen in de gebieden waar zij zich verplaatsen, ten aanzien van elk verdacht gedrag of pakket. Het wordt aangeraden om vooral door westerlingen druk bezochte plaatsen te mijden.

 

Om onze dienstverlening nog beter te organiseren, worden reizigers verzocht hun reis te registreren op Travellers Online.

 

Casamance

Ondanks de opeenvolgende vredesonderhandelingen tussen de regering en de onafhankelijkheidstrijders, vonden er sinds 1982 verscheidene confrontaties plaats tussen leger en rebellen.

Hoewel de incidenten vooral plaatsgrijpen tussen het leger en de rebellen, wordt de burgerbevolking niet gespaard en werden er ook al toeristen beroofd en ook fysiek aangerand door splintergroepen en/of bandieten die van de situatie gebruik maken. Als een gewapende overval zich zou voordoen, wordt het absoluut afgeraden zich te verzetten tegen de aanvallers.

Naar aanleiding van meerdere veiligheidsincidenten die gemeld werden, zijn de grenszones met Gambia en Guinee Bissau afgeraden.

Als men de hoofdwegen verlaat, is het aangeraden om zich vooraf te informeren bij de lokale overheid. U dient zich tevens te informeren over de mogelijke aanwezigheid van landmijnen. Een bezoek aan de toeristische kuststreek rond Cap Skirring vormt in principe geen probleem, maar wegens een aantal veiligheidsincidenten in een recent verleden, wordt het aangeraden zich eerst over de toestand te informeren vooraleer de verplaatsing over de weg tussen Ziguinchor en Cap Skirring te doen.

Het is in de hele Casamance aangeraden zich telkens met meerdere voertuigen te verplaatsen.Het wordt ten stelligste afgeraden zich ‘s nachts te verplaatsen in de ganse Casamance-regio.

Situatie in Mali en in het Sahel-gebied

Gezien het activisme van terroristische groeperingen in het Sahel-gebied en verantwoordelijk zijn voor meerdere ontvoeringen van westerlingen in Mali, Niger en Mauritanië in de afgelopen jaren, wordt het afgeraden, tenzij om dwingende redenen, zich te verplaatsen langs de grens met Mali, en meer bepaald tussen Matam en de Guineese grens. Als u om dwingende redenen toch de route moet nemen die langs deze grens loopt, wordt het sterk aanbevolen om bepaalde raadgevingen op te volgen: geen nachtelijke verplaatsing, een totale discretie over uw route voor het vertrek, reizen in konvooi (met minstens 2 of 3 wagens)… Het wordt tevens aanbevolen om deze verplaatsing te melden bij de ambassade in Dakar.

Criminaliteit

Hoewel Dakar niet bekend staat als een onveilige stad, wordt de stad toch geplaagd door zakkenrollen en straatcriminaliteit. Aangezien hierbij sporadisch ook geweld gebruikt wordt, is waakzaamheid zeker geboden. Toeristen dienen de nodige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en de opvallende dracht van juwelen en andere waardevolle voorwerpen te vermijden. Ook op de door wandelaars of joggers druk bezochte “Corniche Ouest” en langs de Route de la Corniche en in bepaalde populaire wijken van Dakar komen berovingen voor. Als een overval zich zou voordoen, wordt het aangeraden zich niet te verzetten tegen de aanvallers. Het is aangeraden ’s nachts niet te voet op stap te gaan. Ook op andere plaatsen van het land dient u steeds op uw hoede te zijn voor zakkenrollers of kleine criminaliteit. Toeristische trekpleisters zoals de Petite Côte en Cap Skirring kennen eveneens af en toe voorvallen van criminele feiten (diefstal, inbraak, en ook verkrachting).

U laat zich best vergezellen door een gids als u op excursie op afgelegen plaatsen gaat.