Reizen naar Servië: Reisadvies

Reist u naar Servië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Servië

Informatie over de algemene veiligheid in Servië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemeen 

In Servië kan er doorgaans veilig gereisd worden voor zover een aantal essentiële voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Wel wordt er aangeraden betogingen en ongewone vormen van samenscholing te vermijden. Actieve deelname aan betogingen en soortgelijke acties wordt afgeraden omwille van mogelijke gewelddadige incidenten en onverwachte reacties vanwege de Servische overheden (bv. inreisverbod).

Niet-ontplofte springtuigen zijn nog steeds aanwezig in zones die gebombardeerd werden in 1999, veelal in de buurt van sommige grensposten, kazernes, militaire opslagplaatsen, enz.

De 
gemeenten Preševo, Bujanovac en Medveđa in Zuid-Servië zijn nog niet helemaal ontmijnd. Het is daarom sterk aangeraden op de geasfalteerde wegen te blijven.

Grensovergang met Noord-Kosovo

De relatie tussen Servië en Kosovo blijft gespannen. Periodiek is er onrust mogelijk (vb. wegblokkades en veiligheidsincidenten) voornamelijk aan de administratieve grensovergangen tussen Servië en Kosovo. Waakzaamheid is geboden. Reizen tussen Servië en Noord-Kosovo (i.e. gemeenten Zvečan, Zubin Potok, Leposavić en Kosovska Mitrovica) worden afgeraden. Het verkeer via de administratieve grensovergangen in de gemeenten van Noord-Kosovo (Jarinje en Brnjak) kan sterke hinder ondervinden en er kunnen op eender welk moment beperkingen aan het verkeer opgelegd worden. Het wordt aangeraden alternatieve routes te kiezen, bv. via de administratieve grensovergangen Merdare of Končulj, of via het grondgebied van Noord-Macedonië.

Criminaliteit

Er komen geregeld diefstallen voor op parkings en rustplaatsen van tankstations naast de autosnelwegen. Ook zijn er in Servië georganiseerde bendes bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn, bezittingen en documenten niet onbewaakt achter te laten in de wagen, en alleen gebruik te maken van beveiligde parkings. Opgelet: kleine criminaliteit op straat (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt steeds meer voor. Het is daarom sterk aanbevolen reisdocumenten, geld en waardevolle voorwerpen in een beveiligde bewaarplaats (bv. kluis van hotel) te laten. Neem best een (digitale) kopie van uw reisdocumenten mee.