Reizen naar Servië: Reisadvies

Reist u naar Servië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Servië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Servië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Het niveau van het medisch personeel in Servië is doorgaans goed, maar de accommodatie en uitrusting, vooral in de kleinere steden, zijn vaak rudimentair. Het is dan ook aanbevolen in geval van ernstige ziekte of ongeval zich te laten repatriëren.

 

Luchtvervuiling

Servië en Belgrado in het bijzonder laten in de winter regelmatig zeer hoge pieken van luchtvervuiling opteken. De hoeveelheid fijn stof (PM2.5) in de lucht overschrijdt in de Servische steden zeer regelmatig de WHO-norm van 5 µg/m³, met soms zeer hoge pieken tot boven de 200 µg/m³. Grote hoeveelheden fijn stof in de lucht kunnen leiden tot ontstekingen van de luchtwegen, moeilijkheden om te ademen en irritaties van de luchtwegen. De vervuilde lucht kan ook leiden tot irritaties van de ogen en kan een negatieve impact hebben om het immuunsysteem.

In geval van hoge luchtvervuiling is het raadzaam om:

  • Buitenlucht te vermijden;
  • Alle fysieke activiteiten te verminderen;
  • Ramen en deuren gesloten te houden;
  • Een dokter te consulteren in geval van bovengenoemde symptomen.

Het dragen van een luchtfilterend mondmasker buitenshuis en het gebruik van een luchtreiniger binnenshuis laten toe om zich hiertegen ten dele te beschermen.

 

Veiligheid water en voedsel

Er wordt aangeraden geen leidingwater te drinken.

 

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

De meest voorkomende ziekten zijn griep, virale longontsteking en keelontsteking.

Wegens een recente piek in het aantal gevallen van mazelen in Servië, wordt aan reizigers aangeraden zich ervan te vergewissen hiertegen ingeënt te zijn (BMR/MMR-vaccin).

Muggen en teken zijn zeer actief tijdens de lente en de zomer en kunnen bepaalde ziekten doorgeven.