Reizen naar Servië: Reisadvies

Reist u naar Servië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Servië

Informatie over de lokale wetgeving in Servië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

 

Drugs

Er wordt streng opgetreden tegen het verhandelen, gebruik en bezit van drugs. (Nultolerantie, vooral tijdens de zomerfestivals.)

 
Fotografie

Fotograferen van militaire domeinen, openbare gebouwen en grensgebieden is verboden.

 
Zeden en gewoonten

Servië is een multi-confessionele staat waarvan de bevolking overwegend orthodox is.

Homoseksualiteit is nog niet volledig aanvaard.

Prostitutie is illegaal.

 
Varia

Bij het betreden en het verlaten van het grondgebied van Servië is het verplicht aangifte te doen van belangrijke geldsommen of waardevolle voorwerpen (bv. juwelen, edele metalen) die men bij zich heeft, op straffe van inbeslagname van bedragen boven de 10.000 euro of niet aangegeven voorwerpen en mogelijk ook van het voertuig. Bovendien kan een hoge boete opgelegd worden.

Bezoekers die Servië voor een korte periode bezoeken (< 90 dagen) met hun ID of hun paspoort, en wanneer zij bij particulieren verblijven, zijn verplicht binnen de 24 uur hun verblijfplaats aan te geven bij de politie. Dit is een verplichting voor uw gastheer/gastvrouw en geldt dus niet wanneer u in een hotel of op een camping verblijft. Het is aangeraden eensluidend verklaarde afschriften van reis- en identiteitsdocumenten bij zich te hebben.

De groene kaart (autoverzekering) is niet langer verplicht voor Servië: het Belgische verzekeringsbewijs volstaat. In geval van problemen kunt u de Servische Verzekeringsassociatie (Udruženje Osiguravača Srbije) contacteren op het nummer 00381/11.292.79.50 tussen 8 en 16u. Indien u naar Kosovo reist, moet u een aparte verzekering afsluiten.

Voor nieuwe en luxueuze wagens is een autoverzekering tegen diefstal sterk aanbevolen.