-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Documenten, valuta, communicatie
Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.
Om Servië binnen te komen heeft iedere persoon (ook minderjarige kinderen) een geldige elektronische identiteitskaart of Kids-ID of paspoort nodig. Hoewel Servië de inreis van Belgen met de identiteitskaart toelaat, is het aangeraden met een geldig paspoort te reizen indien men hierover beschikt.
Servië staat een inreis zonder visum toe, indien u een verblijfsvergunning van een land dat deel uitmaakt van het Schengengebied, in combinatie met uw nationale paspoort kan voorleggen. Om zeker te zijn dat u opnieuw in België of andere Schengenlanden (zoals Kroatië, Hongarije, Roemenië en Bulgarije, allemaal buurlanden van Servië) toegelaten zal worden, is het dus sterk aangeraden dat Belgen die ook een andere, niet-EU-nationaliteit bezitten, reizen met een Belgisch reisdocument, zelfs indien de inreis zonder visum in Servië ook met een reisdocument van de andere nationaliteit mogelijk is.
Hoewel het mogelijk is om naar Servië te reizen met een Belgische identiteits -of verblijfskaart (voor in België wonende buitenlanders) in combinatie met een reisdocument van het land van nationaliteit, is het niet mogelijk om enkel met de Belgische verblijfskaart te reizen.
Als u het grondgebied van Servië binnenkomt met een paspoort, is het aangewezen na te gaan of de grenspolitie een stempel van binnenkomst in het paspoort heeft aangebracht. Het ontbreken van de stempel van binnenkomst kan voor problemen (met inbegrip van boetes) zorgen bij het verlaten van het grondgebied.
Belangrijk bij binnenkomst in Servië vanuit Kosovo:
a) Voor reizigers die het grondgebied van Kosovo zijn binnengetreden via de grensposten tussen Kosovo en Albanië, Noord-Macedonië of Montenegro of via de luchthaven van Pristina is binnenkomst op het grondgebied van Servië via de rechtstreekse administratieve grensovergangen tussen Kosovo en Servië verboden. Deze personen kunnen enkel opnieuw via een derde buurland (Noord-Macedonië of Montenegro) naar Servië reizen.
b) Er stelt zich geen probleem voor de buitenlandse reizigers die Kosovo zijn binnengetreden via een van de rechtstreekse administratieve grensovergangen tussen Kosovo en Servië en die langs dezelfde weg terugkeren naar Servië. Uitzondering hierop: als deze reizigers zich tijdens hun verblijf in Kosovo hebben begeven naar een derde buurland (Albanië, Noord-Macedonië of Montenegro) vanuit het territorium van Kosovo gelden de modaliteiten van punt a hierboven.
c) Gezien de huidige spanningen en het feit dat Servië de Kosovaarse onafhankelijkheid niet erkent, wordt afgeraden via de administratieve grensovergangen op het grondgebied van de vier gemeenten van Noord-Kosovo (grenspunten Jarinje en Brnjak) te reizen. Kosovaarse inreisstempels in het paspoort leiden bij Servische grensfunctionarissen soms tot gemor.
Uw identiteitsdocument gestolen of verloren?
Bel gratis de helpdesk DOC STOP op het nummer (ook vanuit het buitenland) 00800/2123.2123 om het te blokkeren. Daarnaast kunnen officiële gebruikers op de website Checkdoc overal ter wereld verifiëren of een Belgisch identiteitsdocument niet geseind staat als verloren, gestolen, verlopen...
U kan het nummer 00800/2123.2123 niet bereiken? Bel dan naar 0032/2.518.2123.
U kunt dit verlies of diefstal eveneens aangeven bij de Dienst voor Buitenlanders van de politie (Uprava za Strance) van de Servische politie: Omladinskih brigada 1, 11070 Beograd; telefoonnummer: +381 11 3618956.
Indien u een als verloren of gestolen opgegeven Belgisch reis- of identiteitsdocument terugvindt of als het u door de politie terugbezorgd wordt, wordt het ten stelligste afgeraden nog met een dergelijk document naar Servië te reizen. De Belgische overheden kunnen in geen geval garanderen dat het document volledig ontseind werd. De Servische overheden kunnen overgaan tot uitwijzing, terugdrijving of opsluiting indien men probeert met een geseind reis- of identiteitsdocument de grens over te steken.
Rijbewijs
Een Belgisch rijbewijs (Europees model) is voldoende.
Betaalmiddelen
De officiële munt in Servië is de dinar (RSD). Men kan de Servische dinar niet in België verkrijgen en ook niet wisselen. Bank- en kredietkaarten worden algemeen aanvaard in supermarkten, restaurants en winkels, hotels enz. in Belgrado. Bankautomaten zijn frequent in het centrum van Belgrado en de grootste steden, waar enkel dinars kunnen afgehaald worden met bank- en kredietkaarten. In kleinere steden en dorpen dient vaak in cash betaald te worden. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop 0032/78.170.170.
Reisverzekering
Gelieve voor uw vertrek na te gaan of uw ziekteverzekering (mutualiteit) geldig is in het land van transit en van bestemming. Houd er rekening mee dat de dekking van uw mutualiteit vervalt na een verblijf van 3 maanden.
Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is sterk aanbevolen.
Gsm en communicatiefaciliteiten
Belgische gsm's functioneren doorgaans behoorlijk. Wifi-verbinding is beschikbaar in de meeste restaurants, cafés en hotels.
Huisdieren
Honden en katten moeten in bezit zijn van een speciaal katten-/hondenpaspoort. Deze moeten ingeënt zijn tegen katten-, en hondenziektes en voorzien zijn van een verklaring van gezondheid afgegeven door een erkende dierenarts (deze verklaring moet minder dan één week oud zijn bij het binnenkomen in Servië).
Consulaire bijstand
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs beroep hebben gedaan op de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. De ambassade van België in Servië is bereikbaar op het telefoonnummer 00381/11.32.30.016. In uiterste noodgevallen kan men het wachtnummer bellen: 00381/63.46.86.69.
Houders van zowel de Belgische als de Servische nationaliteit dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.
Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.
Links en belangrijke lokale telefoonnummers
Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in ”Reis Wijs” .
Raadpleeg ook de website van de ambassade van België in Belgrado.
Voor toeristische informatie over Servië: Serbia Travel.
Belgrado: TOB
Politie: 00381/11.192
Vreemdelingenpolitie: 00381/11.361.87.44
Brandweer: 00381/11.193
Ambulance: 00381/11.194