Reizen naar Servië: Reisadvies

Reist u naar Servië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Servië

Informatie over vervoer in Servië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid/info wegen

In de zomermaanden dient rekening gehouden te worden met lange files aan de grenzen bij het binnenkomen en verlaten van Servië, in het bijzonder tussen Hongarije en Servië, waar de wachttijden kunnen oplopen tot vele uren. Ook aan de grensovergang tussen Kroatië en Servië zijn er soms lange wachtrijen.

De hoofd- en autosnelwegen zijn doorgaans in een behoorlijke staat, de secondaire wegen en zijstraten zijn soms in een slechte toestand, hoewel de laatste jaren inspanningen gedaan werden om ook deze wegen te herstellen. Het is dan ook niet aangeraden 's nachts te reizen op secondaire wegen en in bergachtige streken. Van 1 november tot 1 april moeten voertuigen verplicht uitgerust worden met winterbanden en sneeuwkettingen aan boord hebben.

De wegentol op Servische autosnelwegen kan met kredietkaart, in euro of Servische dinar betaald worden. Voor aanhangwagens, caravans, mobilhomes en vrachtwagens moet rekening gehouden worden met hoge wegentol. Bijna alle benzinestations aanvaarden kredietkaarten.

Het directoraat van de Servische verkeerspolitie bevestigt dat er geen internationaal rijbewijs is vereist. Het rijbewijs “Model van de Europese Gemeenschappen” is voldoende.

Men moet de verkeersregels strikt naleven. Politiecontrole is frequent en streng. De verkeerspolitie controleert scherp op snelheidsovertredingen. Boetes zijn hoog en verkeersrechtszaken worden zeer snel afgehandeld. Tenzij anders aangegeven, zijn de volgende snelheidsbeperkingen van kracht: 50km/u in de bebouwde kom; 80km/u in onbebouwde kom; 100km/u op autoweg en 130 km/u op de autosnelweg. Snelheidscontroles zijn op alle wegen frequent.

Als u problemen ondervindt tijdens verkeerscontroles, kan u contact opnemen met 00381/11.192 of 00381/11.36.10.018 (Engelssprekend). Er zal u gevraagd worden de juiste plaats aan te geven waar de controle plaatsvindt.

Voor wegenhulp belt u het nummer 00381/11.1987 (AMSS).

Opletten voor overstekende dieren.

 

Veiligheid/info luchtvaart

Volgende luchtvaartmaatschappijen verbinden Belgrado dagelijks of bijna dagelijks met Europese steden: Air Serbia, Lufthansa, Austrian Airlines, Air France, Swiss, KLM, LOT, Wizzair. Air Serbia vliegt twee maal per week rechtstreeks tussen Brussel en Belgrado. De maatschappij Wizzair verzorgt vijf maal per week de verbinding tussen Eindhoven en Belgrado. Voor meer bijzonderheden kan de website van de luchthaven van Belgrado geconsulteerd worden. Raadpleeg ook de website van de Europese Commissie.

 

Veiligheid/info scheepvaart

Excursieboottochten op de Donau en de Sava in de omgeving van Belgrado worden door privébedrijven georganiseerd. Op de Donau is er vrachtverkeer.

 

Veiligheid/info treinverkeer

Gezien de langdurige renovatiewerken op de spoorlijn Boedapest-Belgrado en de voortdurende opschorting van de verbinding Zagreb-Belgrado is het momenteel niet mogelijk per trein van België naar Servië te reizen.

Het treinverkeer binnen Servië, met uitzondering van de nieuwe hogesnelheidsverbinding Belgrado-Novi Sad, kent nog veel problemen inzake regelmaat en snelheid. De contactgegevens van de Spoorwegen van Servië (ŽS) zijn: tel. 00381/11.36.16.962. Website. Biljetten van Interrail of Eurodomino zijn mogelijk.

 

Veiligheid/info bus

Busverbinding Belgrado - Brussel: tweemaal per week (busmaatschappij Lasta Beograd). De bussen zijn soms minder comfortabel en men moet oppassen voor gauwdieven. Websites: Lasta.

Bussen verbinden alle steden en dorpen van Servië. Op de hoofdlijnen vindt men comfortabele en vaak moderne bussen. De "express"-lijnen die grote steden verbinden, hebben een hoge frequentie. De biljetten kunnen daags voordien aan het loket gekocht worden, of direct bij de bestuurder.
 

Veiligheid/info taxi

Taxi’s zijn een frequent gebruikt transportmiddel in Belgrado. De reiziger dient er echter op te letten dat, wanneer hij/zij een taxi wenst te gebruiken, dit een officiële geregistreerde taxi is van een van de taxibedrijven in Belgrado. Onofficiële taxi’s hanteren soms zeer hoge tarieven. Voor reizigers die via de luchthaven in Servië aankomen en een taxi wensen te nemen naar Belgrado, is het aangeraden een officiële taxi te betalen in het gebouw zelf.

Betrouwbare taxibedrijven in Belgrado zijn:

Lux Taxi: 00381/30.33.123

Pink Taxi: 00381/19.803

Beotaxi: 00381/19.700

Beogradski Taxi: 00381/19.801

Žuti Taxi: 00381/19.802

Lokale apps zoals Car:Go kunnen een veilig en betrouwbaar alternatief voor klassieke taxi’s vormen.