Reizen naar Sierra Leone: Reisadvies

Reist u naar Sierra Leone? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Sierra Leone

Informatie over de algemene veiligheid in Sierra Leone
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheidssituatie

De avondklok die werd ingesteld na het vuurgevecht tussen rebellen en soldaten in Freetown en omgeving op 26 november 2023 is nu opgeheven.

Blijf te allen tijde de ontwikkelingen van de veiligheidssituatie nauwlettend volgen, blijf waakzaam en volg de instructies van de autoriteiten op.

Als algemene regel geldt dat de veiligheidssituatie goed is. Niettemin is het aangewezen de elementaire veiligheidsregels te respecteren: vermijd samenscholingen, vermijd verplaatsingen 's nachts en ga nooit alleen uit. Vermijd het dragen van kostbare juwelen en waardevolle voorwerpen. Laat geen dure spullen zichtbaar in een geparkeerde auto liggen en rij 's nachts niet op provinciale wegen.

Fraude en oplichting, rechtstreeks of via het internet, komt veelvuldig voor. Vaak gaat het over de mogelijkheid om een belangrijke winst te boeken door de onmiddellijke storting van geld of over de verkoop van diamanten. In dat verband moet men weten dat de uitvoer van diamanten uit Sierra Leone streng gereglementeerd is en gereserveerd voor officieel geregistreerde uitvoerders.

 

Transportrisico's

Ernstige verkeersongevallen komen veel voor in Sierra Leone. De wegen zijn zelden verlicht, de voertuigen zijn slecht onderhouden en rijden regelmatig zonder autokoplampen. De aanwezigheid van voetgangers en zwerfdieren op de wegen kan een extra gevaar vormen. Voorzichtigheid is geboden en verkeer buiten het schiereiland moet worden vermeden.

Tijdens het regenseizoen kunnen wegen snel onbruikbaar worden. Het wordt dus aanbevolen om een ​​terreinwagen te hebben en de diensten van een ervaren bestuurder te huren.

Vanwege het risico op ongevallen is het niet raadzaam om motortaxi’s en andere soorten openbaar vervoer te gebruiken.

 

Criminaliteit 

Een belangrijke deel van de bevolking is werkloos en de wapens die tijdens de oorlog werden verspreid, konden niet of slechts ten dele gerecupereerd worden. De gewone criminaliteit - zoals gewapende overvallen - neemt dus toe, vooral in Freetown, meer in het bijzonder in het westen van de stad. Het is sterk afgeraden zich buiten Freetown te begeven en zich 's nachts te verplaatsen. Verhoogde waakzaamheid is geboden.

 

Terroristische dreiging

Gezien de regionale context kan het risico op terrorisme in Sierra Leone niet worden uitgesloten. De Grand Bassam-aanvallen in 2016 in Ivoorkust en Ouagadougou in 2018 toonden aan dat terroristische groeperingen in de regio zich richten op plaatsen die worden bezocht door expats. Het wordt dus aanbevolen om waakzaam te blijven, vooral op dit soort plaatsen.