Reizen naar Sierra Leone: Reisadvies

Reist u naar Sierra Leone? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Sierra Leone

Informatie over gezondheid en hygiëne in Sierra Leone
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig uw handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Hebt u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van de elleboog
 • Blijf thuis als u ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis te blijven als u symptomen vertoont zoals koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden en intense moeheid, en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Medische infrastructuur 

Er bestaat nauwelijks een medische infrastructuur.

Het enige ziekenhuis dat op een correcte manier de eerste zorgen kan verlenen is het Choitram’s Hospital in Freetown. Als algemene regel geldt dat een medische repatriëring wordt uitgevoerd zodra dit mogelijk is. De reiziger wordt aangeraden een degelijke reisverzekering af te sluiten. Ook een goed voorziene reisapotheek (in samenspraak met de geneesheer) is onontbeerlijk.

Ebola

Op 17 maart 2016 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het einde van de ebola-epidemie verklaard. Fundamentele voorzorgsmaatregelen blijven echter noodzakelijk. Voor elk verblijf ter plaatse, wordt het ten zeerste aangeraden na te gaan of een reisverzekeraar en/of mutualiteit de medische kosten en een eventuele repatriëring dekt. Het wordt tevens aangeraden op de hoogte te blijven van de sanitaire richtlijnen van de plaatselijke autoriteiten en om strikt de hygiënevoorschriften te respecteren.

Het ebolavirus verspreidt zich door direct contact met lichamelijke vloeistoffen van besmette personen. De eerste symptomen van het virus lijken op die van griep: koorts, pijn, diarree en braken.

Raadpleeg ook de website van het European Centre for Disease Prevention, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

 

Vaccinatie

Zie deze pagina.

 

Bijzondere gezondheidsrisico's 

Cholera, tyfus en malaria komen veelvuldig voor. In het oosten van het land bestaat er een risico op lassakoorts. Sinds 30 oktober zijn verschillende gevallen van lassakoorts gemeld in het district Tonkolili in het noorden van Sierra Leone. De epidemie lijkt momenteel ingeperkt.

Malaria

Malaria is in Sierra Leone endemisch. Het is aangewezen volgende maatregelen te treffen zoals onder een muggennet te slapen of een muggenwerend product met DEET op de onbedekte lichaamsdelen aan te brengen, vooral bij het ochtendgloren en bij valavond wanneer de muggen het meest actief zijn. In functie van de verwachte verblijfsduur en uw medisch verleden, zal uw arts u de meest aangewezen anti-malariageneesmiddelen aanraden.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree komt vaak voor in Sierra Leone. Het risico op deze ziekte kan verminderd worden door zich geregeld de handen te wassen, drinkwater te ontsmetten en door goed gewassen voedsel te eten. Ter behandeling van diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Het wordt aangeraden deze anti-diarreemiddelen in België te kopen want de middelen die ter plaatse verkocht worden, zijn meestal niet doeltreffend of soms zelfs gevaarlijk.

Chikungunya - dengue

Overdracht via besmette muggen van chikungunya of knokkelkoorts is mogelijk. Symptomen van de ziekte zijn vergelijkbaar met die van de griep. Individuele preventie met muggenmelk (zie hieronder) is dus aangeraden. In geval van koorts moet snel medisch advies worden ingewonnen.

Gele koorts 

Om Sierra Leone binnen te komen is de vaccinatie tegen gele koorts verplicht vanaf 1 jaar. Deze vaccinatie moet ten laatste 10 dagen voor het vertrek toegediend worden.

Hondsdolheid

Hondsdolheid is een virale ziekte die per ongeluk op mensen wordt overgedragen door een hond, vos of vleermuis die besmet is met het virus, te worden gebeten of gelikt. Vaccinatie voor een verblijf in een blootgestelde omgeving kan worden aanbevolen en vereist voorafgaand medisch overleg.

Lassakoorts

Lassakoorts is aanwezig in het oosten van Sierra Leone. Het is een virale hemorragische koorts, overgedragen op mensen door contact met geïnfecteerde dieren (blootstelling aan urine of ontlasting van geïnfecteerde ratten). Besmetting is ook mogelijk door direct contact met de vloeistoffen (bloed, urine, uitwerpselen, enz.) van een geïnfecteerde persoon.

De symptomen zijn variabel met koorts en een verslechtering van de algemene toestand. In sommige gevallen kunnen patiënten andere atypische symptomen vertonen (hoofdpijn, krampen, misselijkheid, braken, enz.). In sommige gevallen kan de ziekte dodelijk zijn. Elk vermoeden vereist onmiddellijk een medisch consultatie.

Om lassakoorts te voorkomen moeten de hygiënische omstandigheden worden bevorderd om te voorkomen dat knaagdieren huizen binnendringen.

Cholera

Cholera is een bacteriële darminfectie verspreid door inname van ongaar (vis) of vuil (groenten en fruit) voedsel en het drinken van verontreinigd water. Mensen met tekens van de aandoening (waterige diarree, braken, koorts en algemene zwakte) moeten onmiddellijk medische hulp zoeken. Het wordt aanbevolen om hygiënische voorzorgsmaatregelen te nemen.

Tyfus

Tyfus is een bacteriële infectie veroorzaakt door salmonella. Symptomen zijn onder meer hoge koorts en spijsverteringsstoornissen en vereisen dringend medisch overleg omdat ernstige complicaties mogelijk zijn. Het wordt aanbevolen om hygiënische voorzorgsmaatregelen te nemen.

HIV en soa's

Wat seksueel overdraagbare infecties aanbelangt, die in het land in aanzienlijke mate aanwezig zijn, is het raadzaam om alle voorzorgsmaatregelen te nemen.

 

Risico’s verbonden aan het drinkwater en de voeding

Het volgende wordt aangeraden:

 • Drink het liefst mineraalwater uit flessen of, in het slechtste geval, gekookt en gefilterd water
 • Drink geen leidingwater
 • Vermijd ijsjes en ijsblokjes
 • Wees voorzichtig met het eten van groente, fruit en schelpdieren
 • Eet vis en vlees goed doorbakken of geroosterd
 • Was geregeld de handen met water en zeep

 

Algemene hygiëneregels

Het volgende wordt aangeraden:

 • Zwem niet in stilstaand water, in rivieren noch meren
 • Loop niet niet blootsvoets rond
 • Eet geen ‘bushmeat’
 • Hou afstand van dieren en hun uitwerpselen