Reizen naar Sierra Leone: Reisadvies

Reist u naar Sierra Leone? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Sierra Leone

Praktische info over reizen in Sierra Leone
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reisdocumenten

De reiziger moet in het bezit zijn van een geldig paspoort met een geldig visum. Dit laatste kan voor het vertrek worden aangevraagd bij de ambassade van Sierra Leone in Brussel (Tervurenlaan 410, 1150 Sint-Pieters-Woluwe tel.: +32.2.771.00.53) of online via Sierra Leone Immigration Department (slid.gov.sl)

Rijbewijzen

Het internationaal rijbewijs is nodig maar het wordt sterk aangeraden niet zelf te rijden maar een auto mét een lokale bestuurder te huren.

Betaalmogelijkheden

De nationale munt is de leone. Het wordt aangeraden om cash te betalen. Soms worden USD en, nog zeldzamer, euro in de grote hotels en restaurants aanvaard. Uitsluitend de kredietkaart VISA wordt geaccepteerd, maar dan enkel in bepaalde hotels en restaurants van de hoofdstad. Bij verlies, diefstal of fraude via een Belgische bank- of kredietkaart, is het aan te bevelen meteen contact op te nemen met Card Stop (+32.78.170.170).

Te noteren valt dat het verboden is meer dan 10.000 USD in cash in te voeren.

Reisverzekering

Een aangepaste reisverzekering met een volledige risicodekking is absoluut onontbeerlijk (gerechtelijke bijstand, medische zorgen en repatriëring).

Gsm en communicatiemogelijkheden

De ‘roaming’ van de Europese telecommaatschappijen werkt niet steeds maar men kan zich ter plaatse een simkaart aanschaffen.

Consulaire bijstand

Zoals het consulair wetboek kan de consulaire bijstand, behalve in noodgevallen, enkel aan een Belg gegeven worden nadat hij bewezen heeft alle andere hulpmogelijkheden waarvan hij zou kunnen genieten door tussenkomst van derden uit te hebben geput. Onder derden wordt hier verstaan: werkgever, verzekeringen, ziekenfonds, tour operators, transportbedrijven en naasten.

In geval van ernstige moeilijkheden in Sierra Leone, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassade in Abidjan en het ereconsulaat in Freetown.

Om uw rechten inzake consulaire bijstand te kennen, nodigen wij u uit de volgende pagina te raadplegen: Belgische of Europese consulaire bijstand | FOD Buitenlandse Zaken - Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (belgium.be)

Houders van de dubbele Belgische en Sierra Leoonse nationaliteit kunnen ook beroep doen op Belgische consulaire bijstand in Sierra Leone, tenzij de instemming van de lokale overheid vereist is.

In dringende gevallen kan u contact op nemen met ere-consul Raymond W. Aboud (e-mail FreetownOffice@ConsulateofBelgium.be of  Raymond.Aboud@wasltd.com; telefoon: 00 233 22 22 81 23) of indien nodig met de Belgische ambassade in Abidjan.

Ambassade van België in Abidjan
Tel. +225. 27 22 48 33 60

Gsm van Wacht: +225 05 05 05 67 30 (enkel in geval van hoogdringendheid en na de sluitingsuren van de ambassade)
E-mail: 
abidjan@diplobel.fed.be

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij sterk aan om uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.