Reizen naar Slovakije: Reisadvies

Reist u naar Slovakije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Slovakije

Informatie over gezondheid en hygiëne in Slovakije
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

In geval van hospitalisatie wordt reizigers aangeraden over een bewijs van medische verzekering te beschikken om te vermijden dat medische kosten, inclusief hospitalisatie onmiddellijk ter plaatse moeten betaald worden. Het is aangewezen zich een zekere tijd voor het vertrek tot uw ziekenfonds te wenden voor de afgifte van uw Europese ziekteverzekeringkaart (EZVK). Dit is een individuele kaart en uw ziekenfonds zal op uw verzoek een kaart afleveren aan de personen die in regel zijn met hun bijdragen.

Als u geen Europese ziekteverzekeringkaart heeft, dan kan u zich natuurlijk door een arts of in een ziekenhuis laten behandelen. Wel opletten: u zult beschouwd worden als een privépatiënt en zodoende ook de tarieven daarvoor moeten betalen (hoger dan gewone tarieven). Bij uw terugkeer in België kan u een gedeeltelijke) terugbetaling van de kosten vragen. Hou dus goed alle rekeningen, voorschriften en ontvangstbewijzen bij.

In geval van ziekenhuisopname wordt reizigers aangeraden een bewijs van een medische verzekering mee te nemen om te voorkomen dat zij direct de ziekenhuiskosten moeten betalen.

Dokters, tandartsen en paramedici zijn meestal goed gevormd en competent. De openbare ziekenhuizen zijn vaak ouderwets en bieden slechts een minimum aan comfort. (Het is aangeraden mineraalwater en toiletartikelen mee te nemen, evenals toiletpapier en zeep, alsook drinkbaar water, handdoeken en bestek). Het medisch en verzorgend personeel spreekt doorgaans enkel Slovaaks.

Daarnaast zijn er particuliere medische centra die goed uitgerust zijn en waar Engels, Duits en soms Frans gesproken wordt (vooral in grotere steden)
Bij ernstige ongevallen of ziekten is repatriëring aangewezen. Een bijkomende verzekering "medische zorgen en repatriëring" is dan ook aan te bevelen.

 

Noodnummers

Het algemene, nationale noodnummer 112.
Politie 158
Stadspolitie 159
brandweer 150
en ziekenwagen 155.

 

Veiligheid water en voedsel

Globaal gezien veilig

 

Inentingen en vaccins

Zie de website Wanda.be voor de aanbevolen vaccinaties, op deze pagina.

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s.