Reizen naar Slovakije: Reisadvies

Reist u naar Slovakije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Slovakije

Praktische info over reizen in Slovakije
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reisdocumenten, valuta, communicatie

Alle nodige reisdocumenten worden vermeld onder de rubriek "reisdocumenten" op deze website

 

Rijbewijs

Belgisch rijbewijs volstaat

 

Betaalmiddelen

Sinds 1 januari 2009 is de euro de officiële Slovaakse munt.

Betaling via krediet en -betaalkaarten (Visa, Mastercard, American Express, Maestro,..) is veralgemeend en gaat erg gemakkelijk. Er zijn veel bankautomaten

Bij verlies, diefstal of fraude i.v.m. een Belgische betaal- of kredietkaart, neem meteen contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

 

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

 

Gsm & Communicatiefaciliteiten

In het hele land kan men met gsm telefoneren. Het Slovaakse grondgebied is goed gedekt door mobiele telefoonnetwerken. Niettemin is het mogelijk dat op bepaalde afgelegen plaatsen de communicatie niet doorgaat.

 

Gratis noodnummer

In geval van een ongeluk, een agressie of elke andere noodsituatie, kunt u het nr. 112 contacteren, het gratis Europees noodnummer dat toegankelijk is in de 27 lidstaten van de EU. In principe dient u de taal te hanteren van het land waar u zich bevindt. In het algemeen, zullen de telefonisten die uw oproep beantwoorden u ook in het Engels kunnen te woord staan.

 

Huisdieren

Het invoeren of meebrengen van de huisdieren is aan de gebruikelijke vaccinatiedocumenten onderworpen.

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassade van België in Wenen, verantwoordelijk voor Slovakije, en het ereconsulaat van België in Bratislava.

Consulaire bijstand wordt uitsluitend verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (b.v. lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (b.v. bank, reisverzekeringsagentschap, ...), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden.

Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Slovaken dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

In het (uitzonderlijk) geval dat in een bepaald land geen ambassade of consulaat van België gevestigd is, kunnen de Belgen consulaire bijstand vragen aan een diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging van een andere lidstaat van de Europese Unie.

 

Nuttige links 

Brussels Airlines: www.brusselsairlines.com
Ryanair :  https://www.ryanair.com/sk/en/
Police:  00421/ 158
Ambulance : 00421 /155
Pompiers: 00421/ 150
Numéro d’urgence européen: 112