Reizen naar Slovenië: Reisadvies

Reist u naar Slovenië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Slovenië

Informatie over vervoer in Slovenië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid /info wegen

Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft een overzicht.

De (snel)wegen zijn over het algemeen goed onderhouden. Men kan zich overal probleemloos verplaatsen. In de zomer kunnen zich op de snelwegen naar de kust of naar Kroatië grote files vormen. In de winter zijn sneeuwbanden vereist. De rijstijl is over het algemeen hoffelijk.

  • Toegelaten snelheden: agglomeratie 50 km/u, buiten agglomeratie 90 km/u en op de autosnelwegen 130 km/u.
  • Winteruitrusting: tussen 15 november en 15 maart geldt de plicht om bij winterse omstandigheden met winterbanden of sneeuwkettingen te rijden.
  • Bij een interpellatie door de politie blijft men best in de wagen en wacht men op de politieagenten. Het maximaal toegelaten alcoholgehalte is 0,5 mg.
  • Bij een ongeval is het raadzaam de politie te bellen (113); bij een panne of een lichte aanrijding kan men ook AMZS, de Sloveense automobielclub contacteren (1987).
  • Sloveense politieagenten mogen geen boetes innen die als gevolg van een overtreding van de wegcode worden opgelegd, behalve als het een persoon betreft die niet in Slovenië "resideert". Als de persoon op doorreis is en niet kan of wil betalen, kan zijn paspoort of identiteitskaart voorlopig in beslag worden genomen. Het is dan aan de rechter om over het geval te beslissen.

Belangrijk: autowegenvignet

Sinds 1 februari 2022 is een geldig e-vignet voor de juiste tolklasse verplicht voor alle motorvoertuigen met een maximaal toegelaten gewicht van 3500 kg bij het oprijden van een tolweg. Dit betekent dat u een e-vignet (jaarlijks, halfjaarlijks, maandelijks of wekelijks) moet kopen, hetzij online, hetzij bij de erkende verkooppunten (zie lijst van verkooppunten). Selecteer de begindatum van het vignet voordat u op de snelweg of autoweg gaat rijden. Alle soorten e-vignetten kunnen worden gekocht met een uitgestelde start van de geldigheid: bij de aankoop van een e-vignet kunt u de eerste dag van de geldigheid kiezen tot 30 dagen (inclusief de datum van aankoop) vanaf de datum van aankoop. Meer informatie en de link om het vignet online te kopen: Over e-vignet | EVinjeta (dars.si) 

De controle gebeurt automatisch, door camera's die geïnstalleerd zijn op de rijstroken van de vroegere tolstations of door de agenten van DARS (Sloveense autowegmaatschappij). Wie zonder geldige sticker rijdt, wordt systematisch bestraft met een boete die varieert van 300 euro (betaling ter plaatse 150 euro) tot 500 euro. Betaling is mogelijk in contanten en met kredietkaart. Indien betaling wordt geweigerd, worden de documenten van de overtreder in beslag genomen (paspoort, identiteitskaart, inschrijvingsbewijs van het voertuig, rijbewijs). Zodra de boete is betaald, worden de documenten via het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de eigenaar terugbezorgd

 

Veiligheid / info luchtvaart

Gezien de geringe oppervlakte van het land is het intern luchtverkeer zeer beperkt. Er is geen aanbod van binnenlandse vluchten.

Brussels Airlines en Austrian Airlines verzorgen een verbinding met Ljubljana (Joze Pucnik Airport - www.lju-airport.si).

 

Veiligheid / info scheepvaart

Vanuit de havens Koper, Portoroz en Piran zorgen veerboten in de zomer voor verbindingen met bestemmingen in Italië (Venetië).

 

Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Alle steden zijn per trein of bus bereikbaar.