Reizen naar Somalië: Reisadvies

Reist u naar Somalië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Somalië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Somalië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden. Zie deze pagina.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De sanitaire voorzieningen zijn praktisch afwezig in het hele land, behalve in Hargeisa waar enige medische infrastructuur aanwezig is. Zorg dat u een reisverzekering hebt die medische evacuatie dekt in geval van ernstige ziekte of verwondingen. Vergeet ook niet een reisapotheek mee te nemen voor de gehele duur van uw reis. Medicijnen zijn vaak niet beschikbaar.
 

Veiligheid water en voedsel

Op het gebied van voeding en hygiëne dienen reizigers strikte voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Bijkomende informatie ter zake vindt men terug in de basisbrochure "Gezond op Reis" van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
 

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

Coronavirus COVID-19

Gevaccineerde reizigers: Reizigers zijn vrijgesteld van PCR-tests voor binnenkomst als zij volledig zijn gevaccineerd en een uitgeprinte versie van hun vaccinatiecertificaat kunnen voorleggen.

Ongevaccineerde reizigers: Voor degenen die niet gevaccineerd zijn, is een negatieve PCR-test binnen 72 uur voor vertrek of een negatieve antigeentest binnen 24 uur vereist.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen. Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.


Rift Valley Fever

Er werden gevallen van "Rift Valley Fever" gesignaleerd. Deze ziekte kan door rechtstreeks contact met het bloed of de melk van het dier of door een muggenbeet overgebracht worden. Om de risico’s op een besmetting te beperken, is het aangewezen elk contact met rauw vlees te vermijden, voedingsmiddelen (in het bijzonder melk) voldoende te koken, en voldoende bescherming tegen muggenbeten te voorzien, zowel overdag als 's nachts (slaap onder een muskietennet en gebruik antimuggenmelk met DEET).


Malaria

Malaria is een parasitaire ziekte die door muggenbeten overgebracht wordt, en is wijdverspreid in Somalië. Er zijn twee complementaire vormen van preventie van malaria: bescherming tegen muggen en medische behandeling. Voor deze laatste dient men zich te richten tot een huisarts of een medisch centrum gespecialiseerd in reisgeneeskunde.


Cholera

Cholera is een intestinale bacteriële besmetting, Vibrio cholerae, die zich langs de mond of via besmette voedingsmiddelen en water overbrengt, is met name aanwezig in de Benadir-regio. Men moet de basishygiëneregels eerbiedigen: de handen wassen voor het eten, het water steriliseren en enkel op voorhand gewassen, gepelde en gekookte vruchten en groenten eten. Het kan aangewezen zijn zich tegen cholera te laten vaccineren. Bespreek dit met een arts.


Aids

Het is aan te raden om alle gebruikelijke voorzorgen te nemen en om risicogedrag te vermijden, zoals onbeschermde seksuele contacten of hergebruik van injectienaalden.