Reizen naar Somalië: Reisadvies

Reist u naar Somalië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Somalië

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Somalië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Gevaccineerde reizigers:

Reizigers ouder dan 12 jaar zijn vrijgesteld van PCR-tests voor binnenkomst als zij volledig zijn gevaccineerd; twee injecties voor vaccins van Astra Zeneca, Sinopharm, Sinovac, Moderna of Pfizer. Één injectie voor het vaccin van Johnson and Johnson.

Breng een uitgeprinte versie van uw vaccinatie certificaat mee.


Ongevaccineerde reizigers:

Voor degenen die niet gevaccineerd zijn, is een negatieve PCR-test binnen 72 uur voor vertrek of een negatieve antigeentest binnen 24 uur vereist. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten niet worden getest.

Wij raden u aan om voor uw vertrek contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij om hun afreisvoorwaarden naar Somalië, evenals de voorwaarden om het grondgebied te betreden - die steeds kunnen veranderen - na te gaan. Landgenoten die zich in Somalië bevinden, worden aangeraden om de instructies van de lokale autoriteiten nauw op te volgen en de gangbare hygiëne- en andere voorzorgsmaatregelen te respecteren. Het is mogelijk dat u wordt gevraagd een mondmasker te dragen in openbare plaatsen, neem er dus steeds een mee.

De veiligheidssituatie in het hele land is slecht en onvoorspelbaar. Er vinden regelmatig aanslagen en gewapende conflicten plaats met burgerslachtoffers tot gevolg. Meer informatie vindt u onder Veiligheid in Somalië.

Somaliërs met een verblijfsvergunning in België en Belgo-Somaliërs dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om hen consulaire bijstand te verlenen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. Zij dienen vooraf na te gaan dat zij een geldig reisdocument hebben om terug te keren naar België (een Somalisch paspoort wordt niet erkend!). Jongeren dienen bovendien rekening te houden met een risico op gedwongen opname in “heropvoedingskampen”, een huwelijk of vrouwelijke genitale verminking (VGV/FGM) op vraag van hun familie zonder hun toestemming.

Als u toch naar Somalië reist, ondanks het negatieve reisadvies, raden wij u aan uw reis te registreren via Travellers Online.