Reizen naar Somalië: Reisadvies

Reist u naar Somalië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Somalië

Informatie over de lokale wetgeving in Somalië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Somalië is islamitisch. Houd dus rekening met bijvoorbeeld de ramadan en gevoeligheden rond alcohol en seksualiteit. Het uitdelen van bijbels is er verboden.

Drugs en alcohol

Het gebruiken en/of verhandelen van alcoholhoudende dranken en drugs is strikt verboden. Khat is een legale drug in Somalië (ook in Somaliland), maar het land verlaten met khat is wel verboden.

Seksualiteit

Elke mogelijke openlijke manifestatie van seksueel getinte aard wordt ten zeerste afgeraden. Prostitutie is illegaal. Homoseksualiteit is illegaal en kan worden bestraft met de doodstraf.

Zeden en gewoonten

De zeden en gewoonten zijn gebaseerd op een clan- en moslimtraditie. Vrouwen moeten hun hoofd bedekken met een hoofddoek. Vrouwen en mannen worden aangeraden zich onopvallend en conservatief te kleden.

Vrouwelijke genitale verminking

Deze reisbestemming kent een uiterst hoge (>50%) prevalentie op vlak van vrouwelijke genitale verminking (VGV). VGV is een praktijk die (zware) fysieke en psychologische complicaties veroorzaakt bij meisjes en vrouwen.

Bovendien is VGV verboden in België en kan elke persoon die een genitale verminking op een minderjarige uitvoert, vergemakkelijkt of bevordert – ook wanneer de verminking buiten de landsgrenzen uitgevoerd werd – vervolgd worden wanneer hij/zij zich op het Belgisch grondgebied bevindt.