Reizen naar Somalië: Reisadvies

Reist u naar Somalië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Somalië

Praktische info over reizen in Somalië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reisdocumenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

 

Betaalmiddelen

De Somali shilling is de lokale munteenheid, maar deze wordt zelden aanvaard. Grote betalingen gebeuren in US dollar. Kredietkaarten worden niet geaccepteerd in Somalië. U kan er ook niet rekenen op geldautomaten en moet dus altijd cash meebrengen.

 

Reisverzekering

Als u , ondanks het negatieve reisadvies, een reis naar Somalië onderneemt, dient u na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor de bestemming en de manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

 

Gsm en communicatiefaciliteiten

Er zijn een groot aantal mobiele telefoonmaatschappijen die in verschillende delen van het land operationeel zijn. De mobiele telefoonlijnen werken goed. Er bestaat geen mogelijkheid om roaming te gebruiken via een Belgische operator. 

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden, kunnen de Belgen hulp vragen aan de Belgische ambassade in Nairobi. Echter, het feit dat er geen consulaire vertegenwoordiging ter plaatse aanwezig is, maakt het zeer moeilijk om Belgen in nood bij te staan.

Adres
Ambassade van België in Nairobi:

Limuru Road Muthaïga
 
 00620 Nairobi
Kenia
P.O. Box
 64408
Tel:  + 254 730 842000

; +254 733 601 230 (noodnummer buiten de openingsuren)
Nairobi@diplobel.fed.be

Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, reisverzekeringagentschap), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Somalische individuen dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.