Reizen naar Spanje: Reisadvies

Reist u naar Spanje? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Spanje

Informatie over de algemene veiligheid in Spanje.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Spanje is in het algemeen een land waarin men veilig kan reizen. U blijft best waakzaam in toeristische gebieden. Het is ten zeerste aangeraden uw identiteitsdocumenten op een beveiligde plaats achter te laten en enkel met fotokopies en/of foto’s van die documenten op uw gsm rond te lopen.

U kan aangifte doen van een diefstal bij de Guardia Civil (rijkswacht) of bij de politie. Bij de politie heeft u twee verschillende mogelijkheden om uw aangifte te doen:

 

Criminaliteit

Diefstal op de wegen

Wees waakzaam voor mensen die schijnbaar zeer behulpzaam zijn wanneer u een lekke band heeft. Het gaat vaak om dieven van wie de medeplichtigen even voordien de lekke band veroorzaakt hebben. Ook kijkt u best uit voor andere weggebruikers die teken doen dat u een probleem heeft met de wagen; het is soms niet waar. Hun doel kan zijn de wagen of uw bezittingen te stelen.

Valse politieagenten hebben het gemunt op buitenlandse toeristen en specifiek op zwaar beladen wagens op weg naar Marokko. Het is daarom sterk aanbevolen om niet veel cash geld mee te nemen en gebruik te maken van andere betalingswijzen. Het is aangeraden om het registratienummer van de agenten en de nummerplaat van hun wagen te noteren en rechtstreeks naar de Guardia Civil (062 of 112) te bellen om de echtheid van de politieagenten te bevestigen. 

Wanneer u via een SOS-paal om bijstand vraagt, noteer dan de naam van de takeldienst die zal tussenkomen. Zo kan u controleren of de takelwagen die u komt helpen wel degelijk tot de firma behoort die u hebt opgeroepen. Er zijn namelijk, vooral in Catalonië, takelwagens die langs de autosnelwegen rijden en tegen te hoge tarieven spontaan hun hulp aanbieden.

In de stad vergrendelt u best altijd de deuren en vensters van de wagen. Dieven te voet of met de scooter kunnen u verrassen door de deur te openen.

Diefstal door zakkenrollers in de stad

Wees waakzaam wanneer een onbekende uw aandacht probeert te trekken. Het kan de medeplichtige zijn van een zakkenroller die uw aandacht probeert af te leiden. 

Houd uw tassen en bagage steeds in de gaten. Houd uw tas gesloten en draag die samen met uw fotoapparaat vóór u of langs de kant van uw partner. Uw portefeuille en gsm houdt u best in een gesloten zak op een moeilijk toegankelijke plaats.

Het is ook beter om geen waardvolle voorwerpen te tonen.

Geweldpleging en tolerantie

Spanje is over het algemeen een zeer veilig en tolerant land. Bepaalde buitenwijken van de grote steden kunnen ’s nachts gevaarlijker worden (agressieve personen of straatbendes).

In Spanje bestaat er een ruime tolerantie tegenover deLGBTQIA+ - gemeenschap.
Elke vorm van gendergeweld wordt via wettelijke weg streng aangepakt en kan een onmiddellijke opsluiting tot gevolg hebben.

Terrorisme

Zoals overal, valt de mogelijkheid van een terroristische aanslag nooit uit te sluiten. Reizigers dienen dan ook bijzondere aandacht te hebben voor de instructies van de lokale autoriteiten.

In Madrid

Zakkenrollen komt vaak voor, maar gaat zelden gepaard met geweld.

Wees bijzonder waakzaam in de wijken waar gauwdieven bijzonder actief zijn (Callao-Puerta Del Sol, Plaza Santa Ana, Parque del Retiro en Museo del Prado, Plaza Colón), in metro- en treinstations, de toeristische straten, maar ook in restaurants en op terrasjes. In de buitenwijken van Madrid doen oplichters zich soms voor als politieagenten.

In geval van diefstal, gelieve aangifte te doen bij het bevoegde commissariaat voor toeristen: Comisaría de Policía Centro (SATE), Calle Leganitos 19, Madrid.

In Andaloesië

Wees waakzaam voor kleine criminaliteit in de toeristische wijken, onder meer in het historisch centrum van Sevilla: Plaza de España, Barrio de Santa Cruz en rond de kathedraal.

In Catalonië

Barcelona blijft het actieterrein van een groot aantal dieven in het algemeen en zakkenrollers in het bijzonder, vooral in het centrum van de stad, op toeristische trekpleisters, maar ook in de stations, de haven, de luchthaven en op de campings van de Costa Brava. Wees dubbel waakzaam zowel in drukbezochte straten als op rustiger gelegen plaatsen, en wees op uw hoede wanneer een al te sympathieke voorbijganger u tracht te benaderen. De zones met hoog risico zijn vooral Plaça Catalunya, de  Ramblas, Passeig de Gràcia (op de laan zelf, in de inkomhal van hotels, en zelfs in de winkels), de gotische wijk en L’Eixample, het Noordstation (busstation), het station van Sants (TGV), de metro, de Avinguda Meridiana, de Avinguda Diagonal, en het Las Glòries plein.

Regio Valencia (Valencia, Alicante, Castellón)

Er vindt een groot aantal diefstallen plaats in het historisch centrum van Valencia (d.w.z. de Barrio del Carmen en dan vooral de Plaza de la Reina vlakbij de kathedraal). Markten in de open lucht zijn bijzonder geliefd bij gauwdieven.

Canarische eilanden

Let op voor zakkenrollers op alle drukke toeristische plaatsen, in het bijzonder in het zuiden van Tenerife.