Reizen naar Spanje: Reisadvies

Reist u naar Spanje? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Spanje

Informatie over klimaat en rampen in Spanje.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Gedurende de zomer kampen grote delen van Spanje met hittegolven. Temperaturen kunnen overdag 40º C overschrijden. Het is aangeraden veel water te drinken en zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Het weer kan verschillen van streek tot streek.

Weersvoorspellingen kunt u terugvinden op de website van het Spaanse Staatsagentschap voor Meteorologie: Agencia Estatal de Meteorología - AEMET. Gobierno de España.

In de winter kunnen sneeuwstormen bepaalde wegen blokkeren op de centrale hoogvlakte (Castilië en Leon, en Castilië-La Mancha) en in de bergen (bijv. Navacerrada richting Segovia en de Sierra de Gredos). Actuele verkeersinfo kan geraadpleegd worden op Información de tráfico.

Een ander frequent fenomeen zijn plotse overstromingen, vooral in de kustgebieden aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. In het begin van de herfst en de lente zorgt het weersverschijnsel gota fría (“koude druppel”) voor stormen met hevige regenval aan de Oostkust, wat ook in het binnenland tot ernstige wateroverlast kan leiden.

Frequente natuurrampen

Mocht er zich tijdens uw verblijf in het buitenland een natuurramp voordoen, brengt u best zo snel mogelijk uw gezinsleden of vrienden in België van uw toestand op de hoogte. Als de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunt u zich wenden tot het dichtstbijzijnde Belgische consulaat. Het is ook aangeraden de aanbevelingen te volgen van de lokale autoriteiten.

Bosbranden vormen een reëel en groeiend gevaar in Spanje. Vooral tijdens de zomer komen branden voor in grote gedeelten van het land.  Gezien de snelheid waarmee een bosbrand zich kan verspreiden, is het raadzaam beboste gebieden te vermijden bij extreme hitte. Voor uw veiligheid is het essentieel om de instructies van de lokale autoriteiten te respecteren: verbod om bepaalde wegen of paden te betreden, evacuatie naar een aangewezen plaats, enz.

Hevigere aardbevingen komen vooral voor in Zuid-(Oost-)Spanje en de Pyreneeën. De gevolgen zijn over het algemeen beperkt, maar schade aan gebouwen en lichte verwondingen zijn niet uit te sluiten.

Vulkanische activiteit doet zich slechts voor op enkele van de Canarische Eilanden. De drie laatste uitbarstingen waren die van de Teneguía in La Palma in 1971, waarbij één dode viel, die van de onderzeese vulkaan Tagoro bij het eiland El Hierro in 2011-2012, zonder slachtoffers, en die van de Tagojaite in de Cumbre Vieja op La Palma in 2021, zonder dodelijke slachtoffers (maar heeft wel veel gebouwen vernietigd).

Eventuele updates over gevaarlijke fenomenen zijn te vinden op de website van de Spaanse Civiele bescherming: Inicio - DGPCyE.