Reizen naar Spanje: Reisadvies

Reist u naar Spanje? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Spanje

Informatie over de lokale wetgeving in Spanje.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land moet u, net als de autochtone bevolking, de lokale wetten respecteren.

Drugs

Het kweken, de vervaardiging, de handel, de promotie en het faciliteren van het gebruik van drugs en verdovende middelen en zelfs het loutere bezit ervan worden in Spanje bestraft met gevangenisstraffen en boetes.

Bij verkoop van drugs aan minderjarigen kunnen de straffen zwaarder worden. Ook het behoren tot een organisatie – d.w.z. zelfs de loutere samenwerking tussen 2 personen in een zaak van transport en verkoop – kan zwaardere straffen tot gevolg hebben.

Personen die Marokko met de wagen bezoeken dienen bijzonder waakzaam te zijn tijdens de terugreis en de wagen zeer nauwkeurig inspecteren alvorens de Spaanse grens over te steken. Dit om te vermijden zonder het te weten betrokken te worden bij drugsmokkel.

Alcohol

Het gebruik van alcohol is, in tegenstelling tot in België, verboden op de openbare weg, behalve op terrassen van cafés en restaurants in Andaloesië, Aragón, Catalonië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilië en León, Extremadura, Regio Madrid, Murcia en Regio Valencia.

Bovendien is de verkoop van alcohol in Madrid, Barcelona en veel andere steden verboden na 22 uur. Verkoop aan minderjarigen is altijd verboden.

Buiten de hoge boetes voor rijden onder invloed – onmiddellijk te betalen indien men geen inwoner van Spanje is – bestaat de kans dat het rijbewijs voor verschillende maanden wordt afgenomen indien men de toegelaten drempels overschrijdt.
Gebruik openbare plaatsen

Het is bij lokale wetten o.a. in Catalonië, verboden om te kamperen op stranden, te slapen op de openbare weg, zich te wassen in fonteinen of zeep te gebruiken in de openbare douches aan het strand. Deze inbreuken worden bestraft met soms zware boetes.