Reizen naar Sri Lanka: Reisadvies

Reist u naar Sri Lanka? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Sri Lanka

Informatie over gezondheid en hygiëne in Sri Lanka
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Reizigers worden sterk aangeraden om voor hun vertrek een medische bijstandsverzekering inclusief medische repatriëring te nemen. Alleen de grote steden beschikken over een medische infrastructuur van goed niveau. Wij raden u ook aan om een goed uitgeruste reisapotheek mee te nemen.

Veiligheid water en voedsel

Commercieel water in verzegelde flessen is veilig. Het water uit de kraan wordt beter gekookt en ook het voedsel moet voldoende doorbakken zijn.

Inentingen

Zie deze pagina.

Bijzondere gezondheidsrisico's

A(H1N1)

Er werden de laatste jaren opnieuw verschillende gevallen A(H1N1) gemeld door de sanitaire overheden in Sri Lanka, met een aantal bevestigde doden. Reizigers worden aangeraden zich te informeren over A(H1N1) en over de situatie ervan in Sri Lanka op deze website en op de website van de FOD Volksgezondheid.

Malaria

De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft Sri Lanka begin september 2016 officieel malariavrij verklaard, wegens het feit dat er geen enkel geval van malaria sinds 2014 gesignaleerd is. Het blijft van essentieel belang om zich tegen muggen te beschermen, omdat ze dragers van andere ernstige ziektes kunnen worden (dengue, chikungunya, encefalitis ...)

Dengue

Dengue is een van de voornaamste gezondheidsrisico’s, vooral in het regenseizoen. Reizigers wordt aangeraden zich tegen muggen te beschermen.

Dengue komt veel voor in Sri Lanka en is een van de voornaamste gezondheidsrisico’s. Het aantal gevallen lijkt de laatste jaren nog te stijgen. Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door muggen, die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt zowel in de steden als op het platteland voor.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de lokale producten die in lokale apotheken verkocht worden.