Reizen naar Suriname: Reisadvies

Reist u naar Suriname? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Suriname

Informatie over gezondheid en hygiëne in Suriname
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Actualiteit

Een accurate lichaamshygiëne en verhoogde waakzaamheid bij ziektesymptomen zijn noodzakelijk voor elke reiziger die het Surinaams grondgebied betreedt.

Elke reiziger naar Suriname dient, ongeacht de duur en de omstandigheden, tegen hepatitis A beschermd zijn.

 

COVID-19

Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden. Vanaf april 2023 zijn reizigers naar Suriname niet langer gehouden om een Covid vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testuitslag te tonen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig uw handen;
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
 • Heeft u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • Blijf thuis als u ziek bent;
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken;
 • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen;
 • Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Medische verzorging

De gezondheidszorg is zeer beperkt in Paramaribo en vrijwel onbestaande in het binnenland. Over het algemeen voldoet deze niet aan Europese normen.             
Vóór de reis naar Suriname is het daarom sterk aan te raden zich te verzekeren voor "ziektezorgen" en "repatriëring". Een degelijke reisapotheek is vereist.

 • Medische spoeddienst - Eerste Hulp: 113
 • Medische spoeddienst - artsen van wacht: 148

In de hoofdstad bevinden zich drie grote ziekenhuizen: het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het RK St. Vincentius Ziekenhuis en het Diakonessen Ziekenhuis.

 

Veiligheid water en voedsel

In Paramaribo is het kraantjeswater geschikt voor consumptie. In het binnenland is het raadzaam gebotteld mineraalwater te drinken.

De kwaliteit van het voedsel is doorgaans goed.

 

Inentingen

Zie de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Afhankelijk van je land van herkomst kan het zijn dat je een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts moet laten zien als je naar Suriname reist. Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor reizigers ouder dan één jaar uit landen met een risico op overdracht van gele koorts, inclusief luchthaventransits, tussenstops van meer dan 12 uur en verblijf in landen met een risico op overdracht van gele koorts.

Zie de lijst met landen die vaccinatie tegen gele koorts vereisen of aanbevelen op de website van de WHO (alleen in het Engels).

 

Malaria

Malaria is endemisch in het volledige binnenland, met een concentratie in het zuidelijke deel en het grensgebied met Frans Guyana. In Paramaribo en de zeven andere kustdistricten (zone ten noorden van de 5° NB-graad) is er zeer laag tot verwaarloosbaar malariarisico.

De volgende voorzorgsmaatregelen worden aanbevolen in de risicogebieden:

 • Inname van profylactisch middelen (malariatabletten) is steeds nodig;
 • Insect repellent aanbrengen: ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend;
 • Onder een muggennet slapen, dat vooraf geïmpregneerd is met permethrine of deltamethrine: bij reizen van het avontuurlijke type in de concentratiegebieden of overnachtingen in primitieve omstandigheden. 

Dengue

Dengue is endemisch in het hele land, met een concentratie in steden en gedurende het regenseizoen. In tegenstelling tot malaria komt deze infectieziekte evengoed voor in de steden als op het platteland. Tegen dengue bestaat er geen vaccin. Dezelfde insectenwerende maatregelen als tegen malaria zijn noodzakelijk. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn, dient men bij de vaststelling van symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen.

Diarree

Maatregelen ter preventie van diarree, zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de "antidiarreïca" en "intestinale antiseptica" die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs schadelijk zijn.

Gele koorts

De inenting tegen gele koorts is strikt aanbevolen vanaf de leeftijd van 9 maanden. Zij is enkel verplicht vanaf de leeftijd van 1 jaar en als men uit een land komt waar gele koorts endemisch is (hetgeen het geval is in bijna alle Zuid-Amerikaanse landen). In dat geval dient men het internationaal inentingsbewijs tegen gele koorts bij aankomst in Suriname voor te kunnen leggen. Het vaccin moet ten minste tien dagen voor aankomst worden toegediend.

Aids, hepatitis A, B en C

Er is een hoge prevalentie van aids in Suriname. Bijzondere voorzorgsmaatregelen dienen gerespecteerd te worden.

Elke reiziger naar Suriname dient, ongeacht de duur en de omstandigheden, tegen hepatitis A beschermd zijn.

Schistosomiasis (voordien: bilharzia)

Een concentratiegebied van schistosomiasis in Suriname is het kustgebied. Schistosomiasis kan worden opgedaan bij huidcontact met zoet, stilstaand water. Vermijd daarom best het contact met dergelijke wateren. Ook het drinken van ongekookt water uit een natuurlijke waterbron is een bron van infectie. In een gechloreerd zwembad loopt men geen risico.

Filariasis

Filariasis is endemisch in het hele land. Tegen filariasis bestaat er geen vaccin. Dezelfde insectenwerende maatregelen als tegen malaria zijn noodzakelijk. Symptomen zijn zwelling en verdikking van het weefsel. Omdat filariasis gevaarlijk kan zijn, dient men bij de vaststelling van symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen.

Raadpleeg minstens 2 tot 6 weken voor uw vertrek het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heerst momenteel een zika-epidemie. Het virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door onder een muskietennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zika-virus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Raadpleeg voor meer informatie de websites de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.