Reizen naar Syrië: Reisadvies

Reist u naar Syrië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Syrië

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Syrië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Aardbevingen

Op 6 februari 2023 werd het noordwesten van Syrië getroffen door meerdere zware aardbevingenBent u ondanks het feit dat alle reizen naar Syrië ten stelligste worden afgeraden toch in de getroffen regio, wees dan waakzaam voor naschokken in de komende uren en dagen.

Bent u ongerust over naasten met de Belgische nationaliteit in het getroffen gebied? U kunt de FOD Buitenlandse Zaken contacteren op het nummer +32 2 501 81 11.

Veiligheidsniveau

Alle reizen naar Syrië worden ten stelligste afgeraden. De Belgen die zich nog ter plaatse bevinden worden met aandrang verzocht het land onmiddellijk te verlaten. Lees Algemene veiligheid.

De ambassade van België in Damascus is sedert 30 maart 2012 gesloten. De consulaire bevoegdheden zijn overgenomen door de ambassade van België in Beiroet (+961 1 976 001 - beirut@diplobel.fed.be). Het ereconsulaat in Lattakia blijft open, maar met beperkte consulaire bevoegdheden. De Belgen die, ondanks alles, verkiezen in Syrië te blijven, dienen zich ervan bewust te zijn dat de mogelijkheden om consulaire bijstand te krijgen uiterst beperkt zijn.

Het Strafwetboek omschrijft onder Titel I ter een reeks terroristische misdrijven die - zelfs in het buitenland gepleegd - in België kunnen worden vervolgd. Recent werden aan deze titel enkele artikelen toegevoegd waardoor nu ook het aanzetten tot het plegen van terroristische misdrijven, het werven van personeel alsook het opleiden of onderrichten van personen met het oog op het plegen van dergelijke misdrijven, strafbaar wordt gesteld.

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Ondanks het feit dat alle reizen naar Syrië nog altijd sterk worden afgeraden (wegens de regionale veiligheidssituatie maar tevens wegens onze onmogelijkheid om consulaire hulp te bieden), werd de ambassade van België in Beiroet herhaaldelijk gecontacteerd door Belgen op reis in Syrië die gestrand zijn wegens de crisis van het coronavirus.

Wij raden alle onderdanen op reis in Syrië aan om zich te registreren op Travelllers Online zodat wij over hun contactgegevens beschikken. De grens tussen Syrië en Libanon is tegenwoordig gesloten. Wij staan in contact met de Libanese autoriteiten en gesprekken zijn lopende om de transit naar de luchthaven van Beiroet toe te staan.

De Syrische regering heeft een lichte versoepeling aangekondigd van sommige maatregelen in de strijd tegen COVID-19 in het land. Sinds het begin van de ramadan en in alle zones onder controle van het regime werden de uren van de avondklok licht aangepast (van 19.00 uur tot 6.00 uur). Sommige handelszaken en dienstverlenende instellingen kunnen één of twee dagen per week heropenen en de werkdag werd vastgesteld van 8.00 uur tot 15.00 uur. Geen enkele collectief transportvoertuig mag op dit moment rijden en op de luchthaven werd de normale activiteit niet hervat.