Reizen naar Tadzjikistan: Reisadvies

Reist u naar Tadzjikistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Tadzjikistan

Informatie over de algemene veiligheid in Tadzjikistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De politieke situatie in Tadzjikistan is over het algemeen stabiel, maar voorzichtigheid blijft aangeraden. Het is raadzaam om uw reis te melden bij de Belgische ambassade in Astana of u ten minste gratis te registreren op Travellers Online.


Afghaanse grens

De veiligheid in de Afghaanse grensprovincies, waaronder het Pamir-gebergte, kan niet worden gegarandeerd. Reizen naar de Afghaanse grens worden daarom afgeraden.


Autonome Regio Gorno-Badakhshan (GBAO)

Wegens de terugkerende spanningen in de autonome regio Gorno-Badakkhshan (GBAO), niet ver van de stad Khorog, worden de reizen naar de regio sterk afgeraden. Er waren botsingen tussen de politie en militanten, en de veiligheid van de reizigers kan niet worden gegarandeerd. In ieder geval wordt er aanbevolen om bijeenkomsten te vermijden en de instructies van de politie te respecteren.


Wegen en grenzen

De grenzen met de buurlanden worden regelmatig gesloten, vooral die met Oezbekistan en de Kirgizische Republiek. Bij aankomst via de landroutes (wegen), wordt er aangeraden de laatste up-to-date informatie te verzamelen over de stand van de grensopening.

De grens tussen Tadzjikistan en de Kirgizische Republiek is het onderwerp van een conflict. Vormen van geweld kunnen volgen, zoals het geval was in september 2022 in de buurt van de enclave van Vorukh. Nieuwe betogingen of spanningen kunnen niet worden uitgesloten.

Wegens de weersomstandigheden, vooral in de winter en in de bergen, kunnen sommige wegen of delen van het land ontoegankelijk worden. Het is niet altijd mogelijk telefonisch met het buitenland te communiceren.


Terrorisme

Op 29 juli 2018 heeft een auto opzettelijk buitenlandse fietsers aangereden die dan ook aangevallen zijn met een mes in de regio Danghara, 150 km ten zuiden van de hoofdstad. Het terroristische risico kan niet worden uitgesloten.


Misdrijven

Ondanks de toenemende aandacht van de politie voor de strijd tegen criminaliteit, blijft u best waakzaam. Er wordt aangeraden grote verzamelplaatsen zoals markten en demonstraties te vermijden.


Landmijnen

Het proces van vernietiging van landmijnen op het grondgebied van Tadzjikistan is aan de gang, maar in sommige delen van het land, met name aan de grens met Oezbekistan, kunnen er nog steeds mijnen liggen.