Reizen naar Tanzania: Reisadvies

Reist u naar Tanzania? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Tanzania

Informatie over gezondheid en hygiëne in Tanzania.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Bijzondere gezondheidsrisico's

Denguekoorts

Denguekoorts is endemisch in Tanzania. Dengue wordt overgedragen door geïnfecteerde muggen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn en mogelijks huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen. U dient zich steeds preventief tegen muggen te beschermen. Er bestaat momenteel geen behandeling tegen de infectie. Denguekoorts komt zowel in de steden als op het platteland voor

 
Gele koorts

Voor Tanzania wordt vaccinatie tegen gele koorts aanbevolen (zie Wanda website).

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Tanzania niet verplicht tenzij je in de 7 dagen voordat je Tanzania binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gelekoortsland bent geweest. Hoewel niet verplicht, kan het voorkomen dat de Tanzaniaanse autoriteiten reizigers vragen om een ​​vaccinatiekaart met gele koorts te tonen.

 
Malaria

Malaria is endemisch in Tanzania. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

 
Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratatie primordiaal. Ter preventie van dehydratatie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar.

 
Hiv/aids, TBC, hepatitis B en C

Het aantal seropositieven is in Tanzania hoog. Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn er zeer verspreid. Het is absoluut noodzakelijk te zorgen voor voldoende bescherming.


Bilharziose

Blootsvoets wandelen of zwemmen in stilstaand water is af te raden.

 
Hoogteziekte

Wie de Kilimanjaro of ander hooggebergte wil beklimmen, moet zich bewust zijn van de gevaren van hoogteziekte. Het wordt aanbevolen om het Wanda-webplatform van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te raadplegen.

 
Ebola

De Tanzaniaanse autoriteiten hebben in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie controle- en preventiemaatregelen opgezet. Screeningoperaties worden uitgevoerd aan de landsgrenzen en in sommige luchthavens. We raden ook aan dat landgenoten die naar Tanzania willen reizen, het advies en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten en van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit gebied te volgen. Verdere informatie is beschikbaar op de volgende websites: Info-EbolaWHOInstituut voor Tropische Geneeskunde alsook de website van het Tanzaniaanse Ministerie van Gezondheid.

Ebola wordt overgedragen na rechtstreeks contact met het bloed of andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde personen of van wilde dieren. De symptomen van het virus omvatten onder meer koorts, spierpijn, malaise, hoofdpijn en keelpijn. In een volgend stadium kunnen huiduitslag en lever- en nierstoornissen optreden, alsook symptomen zoals braken en diarree.

Over de effectieve behandeling voor de ziekte bestaan nog geen wetenschappelijk sluitende praktijken. Momenteel treft de ziekte voornamelijk de lokale bevolking en gezondheidsmedewerkers. Personen die zich naar de getroffen landen wensen te begeven of er zich reeds bevinden, worden aangeraden om:

  • de reisadviezen voor deze landen regelmatig te raadplegen;
  • rechtstreeks contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van besmette personen, besmette lijken of besmette voorwerpen te vermijden;
  • rechtstreeks contact met wilde dieren te vermijden en geen “bush meat” te eten;
  • regelmatig de handen te wassen en toe te zien op een strikte lichaamshygiëne;
  • de gezondheidsrichtlijnen van de lokale autoriteiten na te leven;
  • zoveel mogelijk vermijden van publieke plaatsen waar veel mensen zich verzamelen (zoals markten, grensovergangen en begrafenissen).