Reizen naar Tanzania: Reisadvies

Reist u naar Tanzania? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Tanzania

Praktische info over reizen in Tanzania.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten.


Rijbewijs

Voor korte verblijven volstaat een Belgisch of internationaal rijbewijs. Bij langer verblijf kunnen die worden omgezet in een lokaal rijbewijs.


Betaalmiddelen

De munteenheid in Tanzania is Tanzaniaanse shilling. Euro en US dollar (nieuwe dollarbiljetten die dateren van na 2000) zijn vrij converteerbaar in deze lokale munten in de banken of wisselkantoren. Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. Cash is de meest courante betaalwijze. Bank en kredietkaarten worden hoe langer hoe meer gebruikt maar meestal in grote warenhuizen, supermarkten en internationale hotels. Voor betaling met kredietkaarten wordt een extra kost van 5% aangerekend. De bankautomaten werken goed,  men kan er lokale munt ophalen met Visa (met American Express en Master Card stellen zich vaak problemen).

De laatste maanden werden evenwel tal van gevallen gesignaleerd van fraude met bankautomaten (skimming); het is aan te bevelen enkel ATM's verbonden aan bankinstellingen te gebruiken, en niet de vrijstaande automaten. Wanneer u met kredietkaart betaalt, blijf dan in de buurt. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.


Gsm / Communicatiefaciliteiten

Er zijn diverse telecommunicatieoperatoren bedrijvig en mobiele telefoons worden zeer veel gebruikt omdat de netwerken nieuwer zijn dan die van de landlijnen en dus betrouwbaarder. Het is heel gemakkelijk om zich een lokaal nummer met belkrediet aan te schaffen en in heel het land zijn roamingfaciliteiten ruim aanwezig. Post-paid Belgische abonnementen met roaming kunnen er eveneens gebruikt worden.

Internetcafé's zijn wijd verspreid over heel het land.


Huisdieren

Huisdieren moeten gevaccineerd zijn en de nodige veterinaire attesten ervan moeten kunnen voorgelegd worden.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt uitsluitend verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé)maatschappijen (bank of verzekeringagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. Landgenoten kunnen ook buiten kantooruren de Belgische ambassade in Dar es Salaam contacteren voor noodgevallen (noodnummer +255 754 782 156).

Bipatride Belgo-Tanzaniaans dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.