Reizen naar Thailand: Reisadvies

Reist u naar Thailand? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Thailand

Informatie over de algemene veiligheid in Thailand.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Ten gevolge van de politieke situatie in Thailand, kunnen er politieke spanningen ontstaan. Reizigers wordt aanbevolen om weg te blijven van politieke betogingen of bijeenkomsten die daaruit kunnen voortvloeien.

De Thaise bevolking heeft in het algemeen een groot respect voor de Thaise koninklijke familie en elke misplaatste opmerking of handeling kan als beledigend beschouwd worden. Bovendien is er een strenge wetgeving ten aanzien van misdrijven van majesteitsschennis.

1.1. Bijzondere voorzorgen

De provincies Narathiwat, Yala, Pattani alsook de provincie Songkhla kennen regelmatig aanslagen die de ordediensten viseren. Er dienen dan ook bijzondere voorzorgsmaatregelen te worden genomen. Personen die in deze provincies reizen worden aangeraden hun verplaatsingen bij daglicht te doen, extra waakzaam te zijn in de nabijheid van openbare gebouwen en hun reisinformatie te registreren via Travellers Online.

1.2. Terreurdreiging

Aanslagen zijn zeldzaam in Thailand, tenzij in de 3 zuidelijke provincies die grenzen aan Maleisië, waar deze regelmatig doden en gewonden veroorzaken.

Reizigers dienen de lokale veiligheidsinstructies na te leven.

1.3. Criminaliteit

Thailand is een relatief veilig land voor toeristen.

Kleine criminaliteit, zoals handtassenroof en kredietkaartfraude komen af en toe voor. Wees waakzaam voor oplichterij met sieraden en edelstenen, namaakproducten en producten van beschermde diersoorten.

Bag-snatching door motorrijders vindt soms plaats, vooral in Bangkok. Het wordt ook sterk afgeraden om persoonlijke bezittingen onbeheerd achter te laten, bijvoorbeeld op het strand. Het is ook raadzaam kopieën van identiteitsdocumenten te maken en het origineel op een veilige plaats te bewaren.

Bezoekers maken geregeld melding van bedrieglijke praktijken in toeristische wijken en badsteden (Pattaya, Koh Samui, Phuket) bij de huur van materieel en voertuigen, zoals jetski’s en bromfietsen, en van oplichterij door tuk-tuk/taxichauffeurs of personen die zich ten onrechte voordoen als gids of overheidsambtenaar.

Er zijn geïsoleerde gevallen gemeld van seksuele agressie ten aanzien van buitenlandse vrouwen.

Vertrouw geen aantrekkelijke werkaanbiedingen, meestal in Thailand en Vietnam, die betrekking kunnen hebben op online gokactiviteiten en oplichting gelinkt aan de georganiseerde misdaad. Uit getuigenissen blijkt dat mensen slachtoffer zijn geworden van mensenhandel en/of bedreigingen van hun fysieke integriteit in buurlanden.

Zij die ervoor kiezen om in Thailand zelf een reis te boeken bij een lokaal reisbureau, worden sterk aangeraden dat te doen bij een reisagent die geregistreerd staat bij de Association of Thai Travel Agents (ATTA). Oplichterij in de vorm van woekerprijzen kan gebeuren.

Als u het slachtoffer bent van een criminele daad neem dan onmiddellijk contact op met de toeristenpolitie op het nummer 1155.

1.4. Reizen in de gebieden die grenzen aan andere landen

In het algemeen geldt dat men geen grens met een buurland (Laos/Cambodia) kan oversteken wanneer men de nodige formaliteiten niet heeft vervuld, en men moet gebruik maken van een van de officiële grensovergangen. De verleiding daartoe kan soms groot zijn, gezien de lange grenzen; maar de gevolgen kunnen bijzonder ernstig zijn (lange gevangenisstraffen zijn niet uitgesloten). Wie met de wagen de grens oversteekt, moet hiervoor bijzondere formaliteiten vervullen.

Gezien de grensdisputen, die tussen 2008 en 2011 een gewapend conflict hebben veroorzaakt, is de grens tussen Thailand en Cambodja gesloten ter hoogte van het tempelcomplex Preah Vihear en is de toegang tot de tempel van Preah Vihear vanuit Thailand is niet mogelijk.

Sinds de staatsgreep van 1 februari 2021 blijven reizen naar Myanmar ten stelligste afgeraden, gezien de onveiligheid in het land. De grens tussen Thailand en Myanmar oversteken op een andere plaats dan de officiële grensovergangen is nog minder opportuun.

Voor het grensgebied met Maleisië: zie de paragraaf "Bijzondere voorzorgen".