Reizen naar Thailand: Reisadvies

Reist u naar Thailand? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Thailand

Informatie over gezondheid en hygiëne in Thailand.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Een verblijf in het buitenland houdt noodzakelijkerwijs in dat elke reiziger verschillende gezondheidsmaatregelen moet nemen. In het onderstaande gedeelte worden enkel essentiële elementen vermeld. Elke reiziger dient afzonderlijk na te gaan of individueel nog specifieke maatregelen voor vertrek nodig zijn. Meer informatie over de specifieke veiligheidsrisico’s voor reizen in Thailand, alsook informatie over de aangewezen medicijnen, vindt u op de volgende websites:


Kosten/infrastructuur medische verzorging

Het is ten zeerste aangeraden een reisverzekering af te sluiten voor het verblijf in Thailand omdat ziekenhuizen enkel buitenlandse patiënten aanvaarden die over een geldige medische verzekering beschikken met een voldoende hoge dekking.

In de hoofdstad zijn kwalitatieve medische diensten beschikbaar. Ook in de grote provinciesteden zijn er degelijke ziekenhuizen vaak privé (of universitair).

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen. In geval van chronische ziektes, moet u een voldoende voorraad van uw gebruikelijke medicatie meenemen omdat deze vaak niet beschikbaar zijn in Thailand.

 

Invoer van geneesmiddelen voor persoonlijk gebruik

Voor de invoer van bepaalde soorten geneesmiddelen is een voorafgaandelijke melding aan of zelfs toelating van de bevoegde Thaise overheden vereist. Gelieve voor bijkomende inlichtingen contact op te nemen met de ambassade van Thailand in Brussel of raadpleeg de website van het Ministry of Public Health, Food and Drug Administration

 

Veiligheid, drinkwater en voedsel

Het drinken van leidingwater wordt afgeraden. Verifieer of de flesjes drinkwater die u koopt ook goed verzegeld zijn en niet werden nagevuld.

Ondanks het tropische klimaat wordt overal langs de straten voedsel aangeboden en verwerkt, in soms bedenkelijke hygiënische omstandigheden. Toch zijn er weinig gevallen van voedselvergiftigingen. Het is raadzaam om medicatie tegen buikloop en buikinfecties mee te brengen.

 

Inentingen en vaccins

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar sommige vaccinaties worden aanbevolen. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van uw gebruikelijke vaccinaties, maar ook van vaccinaties die verband houden met de bezochte gebieden in Thailand. 

Zie deze pagina

 

Reizen met kinderen

Het is mogelijk naar Thailand te reizen met jonge kinderen ondanks de aanwezigheid van een enterovirus dat aanleiding kan geven tot ziekten (o.a. hand-, voet- en mondziekte) die in bijna alle gevallen goedaardig zijn. Desondanks doet men er goed aan de handen (en deze van de kinderen) regelmatig met zeep te wassen.

Specifieke voeding voor baby's is gemakkelijk te vinden in de steden.

 

Luchtkwaliteit

In Thailand worden de normen  van de Wereldgezondheidsorganisatie voor luchtvervuiling regelmatig overschreden. Vooral tijdens het droge seizoen veroorzaken de grootschalige verbranding van landbouwafval en bosbranden hoge concentraties van fijnstof, in het bijzonder in het noorden van het land.

Vooral jonge kinderen, oudere personen en mensen met long- en hartziekten kunnen hierdoor gezondheidsproblemen ondervinden. Het wordt mensen die tot deze risicogroep behoren aangeraden om, wanneer de luchtvervuiling toeneemt, fysieke activiteiten buiten te vermijden en ramen en deuren gesloten te houden. Verschillende websites en apps voor smartphones, weliswaar niet officieel, meten permanent het niveau van de luchtvervuiling in de Thaise grootsteden waaronder http://aqicn.org/city/bangkok/

 

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

a) Denguekoorts

Denguekoorts is een virale infectie die verspreid wordt door Aedes-muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken.

Dengue komt voor in Thailand, zowel in de steden als op het platteland, en voornamelijk tijdens het regenseizoen (mei-oktober). De laatste tijd stijgt het aantal besmettingen en deze omvatten nu reeds 100.000 gevallen op jaarlijks basis. De meerderheid van de gevallen kennen slechts een lichte vorm van de ziekte, maar dengue maakt ook elk jaar tientallen dodelijke slachtoffers.

Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij het vaststellen van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door een muggenwerend product DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen. Aspirine en Ibuprofen hebben een nefaste werking omdat deze geneesmiddelen de symptomen verhevigen.

Thailand wordt momenteel geconfronteerd met een toename van dengue-infecties. Denguekoorts is een virale infectie die voorkomt in de steden en het platteland, en voornamelijk tijdens het regenseizoen (mei-oktober). Zie voor meer info onder ‘Gezondheid en hygiëne’.

b) HIV en aids

Er is een toename van het aantal nieuwe HIV-besmettingen, vooral bij jongeren. Het aantal seropositieven in Thailand wordt geschat op 520.000 personen, waaronder een groot aantal sekswerkers. Het is van groot belang om bescherming te gebruiken.

c) Vogelgriep

Zoals in andere landen van Zuidoost-Azië, was Thailand een van de eerste landen waar gevallen van vogelgriep werden vastgesteld, ook bij mensen en soms met een dodelijke afloop. Met betrekking tot vogelgriep leggen noch de Wereldgezondheidsorganisatie noch de FOD Volksgezondheid reisbeperkingen op naar eender welke bestemming, maar ze bevelen wel een aantal voorzorgsmaatregelen aan om de contactrisico’s met het virus van de vogelgriep te verkleinen (mijden van pluimvee, eten van goed gebakken of gekookt vlees van gevogelte of gevogelteproducten, regelmatig wassen van handen).

Uitvoerige informatie vindt u terug:

d) Malaria

Aan de grens met Cambodja en Myanmar is er een verhoogd risico op malaria. Gelieve u goed te beschermen en u te informeren voor vertrek.

Reizigers wordt in de risicogebieden aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen. Daarnaast is het ook aangeraden een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

e) Zika

Het zikavirus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. 

Raadpleeg voor meer informatie de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.