Reizen naar Thailand: Reisadvies

Reist u naar Thailand? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Thailand

Informatie over gezondheid en hygiëne in Thailand.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Het dragen van een mondmasker in de strijd tegen Covid-19 is niet langer verplicht in Thailand, maar een groot deel van de bevolking draagt nog steeds een masker. Dit is ook gebruikelijk tijdens verhoogde luchtvervuiling.

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om u zich te informeren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Vanuit gezondheidsoogpunt worden in het onderstaande gedeelte enkel essentiële elementen vermeld. Elke reiziger dient afzonderlijk na te gaan of er individueel nog specifieke maatregelen voor vertrek nodig zijn. Meer informatie over de specifieke veiligheidsrisico’s voor reizen in Thailand, alsook informatie over de aangewezen medicijnen, vindt u op de volgende websites:


Kosten/infrastructuur medische verzorging

Het is ten zeerste aangeraden een reisverzekering af te sluiten voor het verblijf in Thailand. Er bestaat een aanvaardbaar publiek gezondheidssysteem, maar met basiszorgen. Daarnaast heeft Thailand zeer goede private gezondheidszorg. Deze zijn echter duur, en deze ziekenhuizen aanvaarden enkel buitenlandse patiënten die over een geldige medische verzekering beschikken met een voldoende hoge dekking.

In de hoofdstad zijn kwalitatieve medische diensten, soms privaat soms universitair, beschikbaar, Alsook in de grote provinciesteden.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen. In geval van chronische ziektes, moet u een voldoende voorraad van uw gebruikelijke medicatie meenemen omdat deze niet noodzakelijk beschikbaar zijn in Thailand.

Invoer van geneesmiddelen voor persoonlijk gebruik

Voor de invoer van bepaalde soorten geneesmiddelen is een voorafgaandelijke melding aan of zelfs toelating van de bevoegde Thaise overheden vereist. Gelieve voor bijkomende inlichtingen contact op te nemen met de ambassade van Thailand in Brussel of raadpleeg de website van het Ministry of Public Health, Food and Drug Administration

Veiligheid, drinkwater en voedsel

Het drinken van leidingwater wordt afgeraden. Verifieer of de flesjes drinkwater die u koopt ook goed verzegeld zijn en niet werden nagevuld.

Ondanks het tropische klimaat wordt overal langs de straten voedsel aangeboden en verwerkt, in soms bedenkelijke omstandigheden. Toch zijn er weinig gevallen van voedselvergiftigingen. Het is raadzaam om medicatie tegen buikloop en buikinfecties mee te brengen.
 

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

Reizen met kinderen

Het is mogelijk naar Thailand te reizen met jonge kinderen ondanks de aanwezigheid van een enterovirus dat aanleiding kan geven tot ziekten (o.a. hand-, voet- en mondziekte) die in bijna alle gevallen goedaardig zijn. Desondanks doet men er goed aan de handen (en deze van de kinderen) regelmatig met zeep te wassen.

Specifieke voeding voor baby's is gemakkelijk te vinden in de steden.

Luchtkwaliteit

In Thailand worden de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor luchtvervuiling regelmatig overschreden. Vooral tijdens het droge seizoen veroorzaken de grootschalige verbranding van landbouwafval en bosbranden hoge concentraties van fijnstof, in het bijzonder in het noorden van het land.

Vooral jonge kinderen, oudere personen en mensen met long- en hartziekten kunnen hierdoor gezondheidsproblemen ondervinden. Het wordt mensen die tot deze risicogroep behoren aangeraden om, wanneer de luchtvervuiling toeneemt, fysieke activiteiten buiten te vermijden en ramen en deuren gesloten te houden. Verschillende websites en apps voor smartphones, weliswaar niet officieel, meten permanent het niveau van de luchtvervuiling in de Thaise grootsteden waaronder http://aqicn.org/city/bangkok/

Bijzondere gezondheidsrisico's

a) Denguekoorts

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door Aedes-muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken.

Dengue komt voor in Thailand, zowel in de steden als op het platteland, en voornamelijk tijdens het regenseizoen (mei-oktober). De laatste tijd stijgt het aantal besmettingen en deze omvatten nu reeds 100.000 gevallen op jaarlijks basis. De meerderheid van de gevallen kennen slechts een lichte vorm van de ziekte, maar dengue maakt ook elk jaar tientallen dodelijke slachtoffers.

Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij het vaststellen van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door een muggenwerend product DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen. Aspirine en Ibuprofen hebben een nefaste werking omdat deze geneesmiddelen de symptomen verhevigen.

b) HIV en aids

Het aantal seropositieven in Thailand wordt geschat op bijna 500.000 personen, waaronder een groot aantal sekswerkers. Wat betreft seksueel overdraagbare aandoeningen, wordt aanbevolen om alle gewoonlijke voorzorgen te nemen en risicogedrag te vermijden.

c) Vogelgriep

Zoals in andere landen van Zuidoost-Azië, was Thailand een van de eerste landen waar er gevallen van vogelgriep werden vastgesteld, ook bij mensen, en soms met een dodelijke afloop. Met betrekking tot vogelgriep leggen noch de Wereldgezondheidsorganisatie noch de FOD Volksgezondheid reisbeperkingen op naar eender welke bestemming, maar ze bevelen wel een aantal voorzorgsmaatregelen aan om de contactrisico’s met het virus van de vogelgriep te verkleinen (mijden van pluimvee, eten van goed gebakken of gekookt vlees van gevogelte of gevogelteproducten, regelmatig wassen van handen).

Uitvoerige informatie vindt u terug:

 • op de website van Sciensano
 • op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen (FAVV)
 • op de website van de Wereldorganisatie van Diergezondheid WOAH
 • d) Malaria

  Aan de grens met Cambodja en Myanmar is er een verhoogd risico op malaria. Gelieve u goed te beschermen en u goed te informeren voor uw vertrek.

  Reizigers wordt in de risicogebieden aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

  e) Zika

  Het zikavirus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.

  Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

  Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. 

  Raadpleeg voor meer informatie de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.