Reizen naar Thailand: Reisadvies

Reist u naar Thailand? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Thailand

Informatie over de lokale wetgeving in Thailand.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

De reiziger moet er zich van bewust zijn dat vergrijpen, die in Westerse landen relatief licht bestraft worden, in Thailand zeer zwaar kunnen worden vervolgd, ook met een verbod om het land te verlaten in afwachting van een proces.

Als u gearresteerd wordt, vraag dan een contact met de Ambassade. U hebt altijd recht op een vertaling van documenten, die de politie u vraagt te ondertekenen.

 

Wettig verblijf

De uiterste verblijfsdatum wordt met een stempel in het paspoort aangebracht. Als u Thailand binnenkomt over land is de verblijfstermijn 15 dagen. Als u via de internationale luchthavens het territorium binnenkomt, is de verblijfstermijn 30 dagen. Langer blijven dan die datum zonder geldig document/visumverlenging, is een strafbaar feit volgens de Thaise immigratiewetgeving. U riskeert in dit geval een boete van 500 baht per dag ‘overstay’, tot een maximum van 20.000 baht (en eventueel ook een bijkomende geldboete), in administratieve hechtenis te worden geplaatst en zelf de kosten te moeten dragen van repatriëring. Een uitwijzing na een ‘overstay’ van meer dan 90 dagen is gekoppeld aan een verbod op terugkeer naar Thailand van 1 tot 10 jaar.

 

Drugs

Op het bezit of gebruik van drugs, zelfs in zeer kleine hoeveelheden, staan zeer strenge straffen (lange of levenslange opsluiting en zelfs de doodstraf). Pak zelf uw bagage in en houd deze tijdens uw reis in het oog. Neem geen pakjes mee voor onbekenden.

Op 4 juni 2022 werd cannabis gedecriminaliseerd voor medisch gebruik. Cannabis roken in het openbaar is echter nog steeds strafbaar. De invoer van cannabis of afgeleide producten is verboden.

Diefstal

Winkeldiefstal kan met zes maanden tot een jaar effectieve hechtenis bestraft worden. Om alle verwarring te vermijden, gelieve u ervan te vergewissen het ontvangstbewijs van uw aankopen op zak te hebben bij het verlaten van de winkel, vooral bij aankopen in de luchthaven.

Rookverbod op het strand en verbod op elektronische sigaretten

Sinds november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar met een jaar gevangenisstraf of het betalen van een boete van maximaal 100.000 Baht (ongeveer 3000 euro).

Elektronische sigaretten zijn verboden in Thailand en de lokale overheden passen deze wetgeving streng toe. In geval van een overtreding wordt er een juridische procedure opgestart, met meestal de veroordeling tot een boete als gevolg. De procedure kan tot 6 weken aanslepen vooraleer het proces begint en de betrokken persoon mag het land niet verlaten zolang de zaak lopende is.

Seksualiteit

Het organiseren en bedrijven van prostitutie is strafbaar in Thailand, ook al lijkt de praktijk van prostitutiebuurten van Bangkok, Pattaya en Phuket dit tegen te spreken. Prostitutie gaat vaak samen met gezondheidsrisico’s (hiv/aids, soa’s) en criminaliteit (bedrog, diefstal, …).
 

Fotografie

Het is verboden militaire installaties te fotograferen. Men moet ook het nodige respect betonen tegenover de gefotografeerde persoon. Een kleine financiële vergoeding wordt soms gevraagd na het nemen van een foto, vooral bij toeristische attracties.

 

Zeden en gewoonten

Reizigers worden aangeraden de plaatselijke tradities, gebruiken en gevoelens te respecteren. Voor vrouwen is het verboden monniken aan te raken. Je voetzolen aan iemand laten zien is erg beledigend en de voeten richten naar een Boeddhabeeld zeer aanstootgevend. Het is ook ter vermijden om het hoofd van kinderen aan te raken. De verkoop van alcohol is verboden op bepaalde uren van de dag en op boeddhistische feestdagen. De Thaise bevolking neemt in het algemeen een zeer strikt respect in acht voor de Thaise koninklijke familie, elke relativerende opmerking of geste wordt als zeer beledigend ervaren. Er bestaat een strenge wetgeving met betrekking tot majesteitsschennis en een aantal buitenlanders werd reeds veroordeeld tot zware gevangenisstraffen voor het beledigen van de Koninklijke familie. Het Thaise volkslied wordt dagelijks in publieke plaatsen (ook in de bioscoop en in parken) gespeeld, en men toont respect door recht te staan of stil te staan.

 

Kleding

Ook door zijn kledij toont men respect. Daarom gelden er bij de ingang en binnenin boeddhistische tempels en koninklijke paleizen voorschriften zoals een verbod op shorts, blote armen en soms ook sandalen. Doorgaans gaat men een tempel of woning blootsvoets binnen.

Invoer van goederen en producten

De regels aangaande de invoer (bijvoorbeeld, de hoeveelheid sigaretten of tabak en alcoholhoudende drank vrijgesteld van invoerrechten) of de uitvoer van goederen en producten (souvenirs, kunstvoorwerpen,…) worden strikt toegepast.

De invoer van hoeveelheden hoger dan toegestaan, leidt tot de betaling van hoge invoerrechten en boetes.

De invoer en de uitvoer van sommige goederen of producten is verboden. De straffen verbonden aan overtredingen in dit domein kunnen hoog zijn, tot zelfs opsluiting. De uitvoer van Boeddhabeelden is ten strengste verboden.

Gelieve voor bijkomende inlichtingen contact op te nemen met de ambassade van Thailand in Brussel of raadpleeg de website van de douanediensten (zie rubriek ‘passenger/individual’ aan de linkerkant van het scherm).

Varia

We wensen uw aandacht te vestigen op het feit dat Thailand een aanzienlijke productie en verkoop van namaakgoederen (merkkledij, handtassen, e.d.) kent. In de meeste EU-landen is het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen worden gecontroleerd. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, legt de douane daar beslag op en krijgt de reiziger een boete tussen 50 en 20.000 euro.

Verhuurders van bromfietsen en jetski’s eisen vaak een paspoort als borgstelling. Het is aangeraden enkel een kopie van het paspoort te overhandigen.

De aankoop en het bezit van voorwerpen vervaardigd in ivoor is strafbaar.