Reizen naar Togo: Reisadvies

Reist u naar Togo? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Togo

Informatie over de algemene veiligheid in Togo.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

De noodtoestand is van kracht in de regio Savanes en is verlengd tot 12 maart 2025 vanwege het "alarmerende, verontrustende en terugkerende karakter van de bedreigingen en ernstige aanslagen door terroristische groeperingen in de regio Savanes".

Om het voor buitenlanders gemakkelijker te maken om in deze regio te reizen, eist de Togolese regering nu dat alle buitenlandse bezoekers een schriftelijke reistoestemming krijgen van het Ministerie van de Strijdkrachten.

Het is sterk afgeraden om niet-essentiële reizen naar de Savanes-regio te maken zonder speciale veiligheidsmaatregelen te nemen en overigens formeel afgeraden om naar het grensgebied met Burkina Faso te reizen (ten noorden van de lijn Dapaong - Mandouri) vanwege veiligheidsrisico's zoals terrorisme en ontvoeringen. Tot slot wordt verhoogde waakzaamheid aanbevolen bij reizen naar de aangrenzende regio Kara.  

De situatie en de door de regering genomen maatregelen kunnen snel evolueren. Informeer bij de autoriteiten naar het bestaan van gebieden waartoe de toegang verboden is en of over de geldende avondklokken.

 

Het wordt aangeraden om zich ’s nachts niet alleen te verplaatsen, zowel in de steden als in het binnenland.

Het verkeer maakt veel slachtoffers. Het wordt daarom aanbevolen om waakzaam te blijven op de weg en de staat van het voertuig te controleren voordat u op reis gaat, vooral als u naar afgelegen gebieden reist.

Het fotograferen van militaire installaties, van personen van strategisch belang en officiële gebouwen is verboden. Waak erover altijd toestemming te vragen voordat u eender wie fotografeert.

Waak erover u niet te verplaatsen met overbodige documenten of hoge geldsommen.

Criminaliteit

De criminaliteitscijfers zijn relatief laag in Togo. Over het algemeen zijn de risico's laag indien u vergezeld wordt of wanneer u zich in drukke plaatsen bevindt.

In de stad gaat het in het algemeen om kleine criminaliteit: zakkenrollers, straatroof, agressie op straat ’s avonds, op personen die alleen of in kleine groep wandelen.

Het is belangrijk om de volgende veiligheidsadviezen te volgen:

 • vermijd u in steden alleen op afgelegen plaatsen te bevinden;
 • vermijd ‘s nachts bepaalde wijken : de havenzone en stranden;
 • Draag geen handtassen of juwelen op drukke plaatsen;
 • Heb enkel kleine sommen cash geld op zak;
 • Vermijd uitnodigingen van onbekenden of te consommeren (drankjes, maaltijden, andere) wat vage kennissen u aanbieden;
 • Informeer steeds uw vrienden, kennissen en verantwoordelijken over al uw verplaatsingen en hun duurtijd;
 • Parkeer uw voertuig op een verlichte plaats of op een drukke/bewaakte plaats om diefstal te voorkomen;
 • Gebruik uw telefoon niet als u achterop een motorfiets zit, er zijn gevallen van straatroof gemeld;
 • Zorg ervoor dat uw accommodatie wordt bewaakt, vooral als het een individuele woning betreft (type airbnb)

 

Internetfraude

Internetoplichting komt vaak voor, en het is gepast alert te zijn wanneer u om financiële hulp wordt gevraagd. De gebruikte technieken zijn divers: nepvrienden, emotionele fraude met valse identiteit of nepbedrijven. Cybercriminaliteit richt zich zowel op individuen als op bedrijven. Contacteer bij twijfel de Belgische ambassade in Benin, die ook bevoegd is voor Togo: cotonou@diplobel.fed.be of het ereconsulaat in Togo: consulat.tg@gmail.com.