-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Alle reizigers moeten bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt zodat u bewust bent van de risico's, u zich in functie daarvan kunt voorbereiden en de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, inclusief hygiëne, kan nemen.
Er zijn momenteel geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer in Togo. Mocht u ziek worden tijdens de reis, volg de aanbevelingen van de WHO om de verspreiding van het virus te voorkomen
Bijkomende informatie vindt u onder de rubrieken “Voor het vertrek“ en “Tijdens de reis” van het algemene reisadvies op deze website.
Kosten/infrastructuur medische verzorging
Sinds 2023 heeft de stad Lomé een nieuw referentieziekenhuis, het Dogta-Lafiè ziekenhuis, met moderne faciliteiten. De stad beschikt ook over een aantal publieke en privé klinieken, die doorgaans relatief goed uitgerust zijn en over personeel beschikken die competent zijn voor basisinterventies. De ziekenhuizen in andere steden van het land beschikken over basispersoneel en -uitrusting voor dringende interventies.
Het is sterk aangeraden om een ziektekostenverzekering af te sluiten, inclusief medische repatriëring, en het is aanbevolen een degelijke reisapotheek mee te nemen.
Inentingen en vaccins
Zie deze pagina
Bijzondere gezondheidsrisico's
MPOX
MPOX is een virus dat wordt overgedragen van dier op mens en tussen mensen onderling door direct contact met huidwonden en lichaamsvochten. De symptomen treden op na een incubatietijd van 5 tot 21 dagen en omvatten huiduitslag, jeuk, koorts, hoofdpijn, pijn, algemeen onwelzijn, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. De ziekte wordt ook gekenmerkt door huiduitslag in de vorm van vlekken of puisten, die uiteindelijk een korst vormen die eraf valt. Herstel duurt 2 tot 4 weken, maar ernstige complicaties zijn mogelijk, vooral bij en mensen met een verminderde immuniteit.
MPOX circuleert in West-Afrika, waar verschillende landen bevestigde gevallen hebben gemeld, waarvan sommige fataal. Togo heeft nog geen gevallen gemeld, maar heeft zijn epidemiologische surveillancemaatregelen versterkt.
Het risico op infectie is hoog voor reizigers die in nauw contact komen met getroffen gemeenschappen. Het is lager voor reizigers die elk contact met deze gemeenschappen vermijden.
Hoewel de ernst van de ziekte en het risico voor de meeste reizigers laag zijn, is voorzichtigheid geboden en is het aangeraden de volgende maatregelen te volgen:
- Vermijd nauw (huid)contact met zieke mensen of dieren in getroffen gebieden;
- Hanteer een goede handhygiëne, vooral na contact met dieren of mensen in risicogebieden;
- Vermijd seksueel en nauw fysiek contact, zoals huid-op-huidcontact, met een geïnfecteerde persoon;
- Het is sterk afgeraden om bushmeat te eten. Bushmeat kan verschillende ziekten overbrengen, waaronder mogelijk MPOX;
- Vermijd contacten met mogelijk besmette oppervlakken, vooral in gebieden waar gevallen van MPOX zijn gemeld. Dit geldt ook voor beddengoed, handdoeken of andere persoonlijke voorwerpen die in contact kunnen zijn geweest met een besmette persoon;
- Raadpleeg een arts als u symptomen ontwikkelt zoals huiduitslag gepaard met koorts. Isoleer uzelf onmiddellijk in uw woning;
- Informeer bij terugkeer uw arts als u in een risicogebied bent geweest en symptomen vertoont.
Algemene vaccinatie wordt momenteel niet aanbevolen.
U vindt informatie op de pagina's gewijd aan MPOX op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde of de pagina met informatie bestemd voor het publiek van de FOD Volksgezondheid.
Reizigers met verminderde immuniteit die mogelijk een risicocontact heb gehad kunnen, indien ze zich zorgen maken, contact opnemen met de hulplijn van het Instituut voor Tropische Geneeskunde om hun specifieke geval te bespreken. Het ITG heeft een hulplijn voor reizigers die telefonisch deskundig advies kan geven.
De bevoegde autoriteiten volgen de ontwikkelingen voortdurend op en de richtlijnen kunnen worden bijgewerkt als er nieuwe informatie beschikbaar is. We nodigen u daarom uit om het reisadvies regelmatig te raadplegen voor eventuele wijzigingen.
Malaria
Malaria is in Togo endemisch. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven. Bij twijfel laat u best zo snel mogelijk een eenvoudige bloedtest (“goutte épaisse”) uitvoeren in een lokaal gezondheidscentrum.
Denguekoorts
Denguekoorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Dengue is endemisch in Togo en komt vooral voor in het regenseizoen in Togo. Symptomen zijn hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat deze ziekte gevaarlijk is en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggen werend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.
Reizigersdiarree
Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Bij de behandeling van de diarree is het voorkomen en behandelen van dehydratie essentieel. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Het is het beste om anti-diarreegeneesmiddelen te vermijden die worden verkocht in lokale apotheken, die meestal niet effectief of zelfs gevaarlijk zijn.
Gele koorts
Een inenting tegen gele koorts is verplicht voor iedereen die ouder is dan 1 jaar.
Aids
De prevalentie van hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen is niet verwaarloosbaar. Elke voorzorgsmaatregel is onmisbaar.
De veiligheid van bloedtransfusies kan niet gewaarborgd worden. Het is bijgevolg noodzakelijk zich te vergewissen dat bij elke transfusie het bloed hiv-negatief is.
Bilharziose
Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren.
Vogelgriep
Met betrekking tot vogelgriep leggen de Wereldgezondheidsorganisatie noch de FOD Volksgezondheid (nog) geen enkele reisbeperking op naar eender welke bestemming, maar ze bevelen wel nog steeds een aantal voorzorgsmaatregelen aan om zo de contactrisico's met het virus van de vogelgriep te verkleinen: mijden van pluimvee, eten van goed gebakken of gekookt vlees van gevogelte of gevogelteproducten, regelmatig wassen van handen.
Hondsdolheid
Hondsdolheid is een virusziekte die per ongeluk kan worden overgedragen op mensen door het bijten of likken van een slijmvlies door een zoogdier (hond, vos, vleermuis, enz.) dat besmet is met het virus. Er is een zeer hoog sterftecijfer bij afwezigheid van snelle medische hulp, en er is geen curatieve behandeling voor verklaarde hondsdolheid. Preventieve vaccinatie voorafgaand aan een verblijf in een blootgesteld gebied kan worden aanbevolen, maar vereist voorafgaand medisch advies.
Lassakoorts
In Togo worden regelmatig gevallen van lassakoorts gemeld. Lassakoorts is een virale hemorragische koorts die op mensen wordt overgedragen door contact met besmette dieren (blootstelling aan de urine of uitwerpselen van besmette ratten). Besmetting kan ook plaatsvinden door direct contact met vloeistoffen (bloed, urine, uitwerpselen, enz.) van een besmet persoon. De symptomen variëren en de ziekte kan soms dodelijk zijn. Elk vermoeden van de ziekte vereist dringende medische hulp. Lassakoorts kan worden voorkomen door het bevorderen van een goede "gemeenschapshygiëne" om te voorkomen dat knaagdieren de huizen binnenkomen, en door het zorgvuldig wassen van voedsel. De consumptie van rattenvlees moet ook worden vermeden.
Hersenvliesontsteking
Er worden regelmatig gevallen van meningitis gemeld in Togo. Uiterste voorzichtigheid is geboden bij reizen in het noorden van het land en in de periode van november tot maart (Harmattan). Het is raadzaam om je te laten vaccineren als je in nauw contact komt met de lokale bevolking.
Cholera
Er is nog steeds een risico op uitbraken van cholera in Togo.
Het is aangeraden de basishygiëne in acht te nemen, regelmatig de handen te wassen en rauwe groenten grondig te ontsmetten.
Buiktyfus
Buiktyfus is een bacteriële ziekte gelinkt aan salmonella. De symptomen omvatten hoge koorts en spijsverteringsproblemen, en vereisen dringende medische verzorging. Preventie is gebaseerd op vaccinatie (die wordt aanbevolen) en voorzorgsmaatregelen voor voedselhygiëne.