Reizen naar Trinidad en Tobago: Reisadvies

Reist u naar Trinidad en Tobago? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Trinidad en Tobago

Informatie over gezondheid en hygiëne in Trinidad en Tobago.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Medische verzorging

De gezondheidszorg is doorgaans goed in Trinidad en Tobago, vooral in de privéziekenhuizen. Vóór de reis naar Trinidad en Tobago is het sterk aan te raden zich te verzekeren voor medische zorgen en repatriëring. Een degelijke reisapotheek is vereist.

Noodnummer medische spoeddienst Eerste Hulp: 990

 

Veiligheid water en voedsel

Het kraanwater is voor de lokale bevolking geschikt voor consumptie. Voor de reiziger die geen risico wil nemen, is mineraalwater in flessen overal beschikbaar.

De kwaliteit van het voedsel is doorgaans goed.

 

Inentingen

Zie deze pagina

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Dengue (knokkelkoorts)

Dengue kan voorkomen in Trinidad en Tobago. Tegen Dengue bestaat geen vaccin. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn, dient men bij de vaststelling van symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen.

Bij reizen van het avontuurlijke type in de concentratiegebieden of overnachtingen in primitieve omstandigheden, worden de volgende insectwerende voorzorgsmaatregelen aanbevolen:

 • insect repellent aanbrengen: ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend
 • onder een muggennet slapen, dat vooraf geïmpregneerd is met permethrine of deltamethrine

Diarree (buikloop)

Maatregelen ter preventie van diarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten worden aanbevolen. Ter behandeling van diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Om dehydratie te voorkomen kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Men vermijdt best de "antidiarreïca" en "intestinale antiseptica" die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs schadelijk kunnen zijn.

Gele koorts

De inenting tegen gele koorts is strikt aanbevolen vanaf de leeftijd van 9 maanden, tenzij men enkel het eiland Tobago bezoekt en/of zich beperkt tot een verblijf in de hoofdstad Port of Spain. Zij is enkel verplicht vanaf de leeftijd van 1 jaar en als men uit een land komt waar gele koorts endemisch is (hetgeen het geval is in bijna alle Zuid-Amerikaanse landen). In dat geval dient men het internationaal inentingsbewijs tegen gele koorts bij aankomst in Trinidad en Tobago voor te kunnen leggen.

Aids, hepatitis B en C

Bescherm u voldoende tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heerst momenteel een zika-epidemie. Het virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door onder een muskietennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Raadpleeg voor meer informatie de websites de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde