Reizen naar Tsjechië: Reisadvies

Reist u naar Tsjechië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Tsjechië

Praktische info over reizen in Tsjechië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten

De Tsjechische Republiek is lid van de Europese Unie en uw identiteitskaart volstaat.


Rijbewijs

Als niet-ingezeten reiziger kan u zonder probleem met een geldig Belgisch of internationaal rijbewijs met de wagen rijden in de Tsjechische Republiek.


Betaalmiddelen

De Tsjechische Republiek maakt geen deel uit van de Eurozone. De lokale munt is de Tsjechische kroon (ongeveer 25 CZK voor 1 euro).

Alle bankautomaten beschikken over de Maestrofunctie; het is dus uiterst gemakkelijk om met uw bankkaart Tsjechische kronen uit de muur te halen.
 Sommige bankautomaten rekenen echter zeer hoge wisselkoersen en kosten aan.

Betalen met kredietkaart is wijdverspreid, gemakkelijk en veilig.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

U gaat best na of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen.

Houd er rekening mee dat deze verzekering maar een verblijf van 3 maanden dekt. Een aangepaste reisverzekering met een afdoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.


Gsm en communicatiefaciliteiten

Het gsm-netwerk werkt goed, zelfs in het binnenland van de Tsjechische Republiek.


Huisdieren

Luchtvaartmaatschappijen eisen een "Europees paspoort" alvorens uw huisdier te transporteren. Dit geldt evenzeer indien uw huisdier met de wagen via een Europese grens transporteert. 


Consulaire bijstand

Als u in het buitenland onverwacht in moeilijkheden geraakt, kunt u, als Belg, hulp vragen aan de ambassade van België en zijn consulaten. Landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de plaatselijke overheid (politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), kunnen zich tot de Belgische ambassade of consulaten wenden. Deze zullen u op de gepaste manier helpen tot u op eigen krachten verder kunt reizen.

Belgo-Tsjechische bipatriden dienen er zich van bewust te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

 

Nuttige links

Ambassade van België in Praag
Valdštejnská 6,
118 00 Praag 1 - Malá Strana
Tel: (00 420) 257.533.524/25
Fax: (00 420) 257.533.750
E-mail: 
prague@diplobel.fed.be

Brussels Airlines

Nuttige nummers:

  • Hulp: 112
  • Politie: 158
  • Ambulance: 155
  • Brandweer : 150