Reizen naar Tsjechië: Reisadvies

Reist u naar Tsjechië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Tsjechië

Informatie over vervoer in Tsjechië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid/Info wegen

Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft een overzicht.

Het wegennet in Tsjechië is goed, met een paar uitzonderingen op landelijke wegen.

 
Veiligheidsgordels

Vereist voor- en achteraan.


Tol

Alle autosnelwegen zijn tolwegen. U betaalt uw vignet aan een van de grensovergangen of bij het eerste benzinestation na de grens. Wel is het mogelijk om de sticker online te kopen. Voor gedetailleerde informatie over de verschillende verkooppunten, zie Online or in the Sales point Network - eDalnice.


Kruislichten

Het is verplicht om DAG EN NACHT met de kruislichten aan te rijden.


Gsm

Het is verboden een gsm te gebruiken tijdens het rijden, tenzij met een hands free systeem.


Alcoholgehalte achter het stuur

Alcohol is niet toegestaan achter het stuur (of 0 gr/l).

Het is ook verboden onder invloed van verdovende middelen te rijden. Er worden veel controles gehouden en de boetes zijn zwaar. Bij overtredingen wordt het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.


Veiligheidsjasje

U dient steeds een fluorescerend jasje aan boord van de wagen te hebben. Het jasje moet binnen handbereik zijn en mag dus niet in de koffer bewaard worden. U moet het aantrekken telkens u uw auto verlaat aan de kant van de weg.


Winteruitrusting

Vanaf 1 november tot 31 maart is het verplicht de voertuigen met winterbanden uit te rusten. 4 seizoenenbanden zijn het hele jaar toegelaten.


Ongeval

Bij een ongeval bent u verplicht de politie op te roepen; u mag de voertuigen niet verplaatsen.


Kinderzitjes

Kinderen moeten plaatsnemen in zitjes aangepast aan hun grootte EN gewicht. Voor een kind dat minder dan 13 kg weegt zal de zetel tegen de rijrichting van het voertuig geplaatst moeten worden. Voor en kind tussen 13 en 36 kg, zal het zitje in de rijrichting van het voertuig geïnstalleerd moeten worden. Als de stoel naast de bestuurder geïnstalleerd is, moet de airbag worden uitgeschakeld. Als het kind 36 kg en 1,5 m is, kan het plaatsnemen zoals een volwassene.

Deze maatregelen zijn van toepassing op alle voertuigen, welk ook hun land van oorsprong is.


Veiligheid / info luchtvaart

Niets bijzonders te melden.


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Niets bijzonders te melden.

Site van de Tsjechische spoorwegen