Reizen naar Tunesië: Reisadvies

Reist u naar Tunesië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Tunesië

Praktische info over reizen in Tunesië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten

 
Rijbewijs

Een nationaal rijbewijs volstaat om te kunnen rijden in Tunesië. Als men Tunesië binnenkomt, wordt er rijvergunning voor drie maanden afgegeven. Na deze termijn dient men het voertuig aan te bieden bij de Tunesische douane voor regularisatie. Bij binnenkomst in Tunesië wordt het voertuig ingeschreven in het paspoort van de bestuurder. De bestuurder kan Tunesië ook niet verlaten zonder dit voertuig. Als het voertuig op naam staat van een derde (een vennootschap, een andere persoon) moet men een toelating voorleggen om het voertuig te besturen.

 
Betaalmiddelen

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Men kan betalen met cashgeld en internationale kredietkaarten (Carte Bleue Visa, American Express, Mastercard) worden in de meeste hotels en toeristische centra aanvaard. Alle converteerbare valuta (waaronder de euro) worden in wisselkantoren aanvaard. Deze zijn zeer verspreid in Tunesië. 

Een Maestro-kaart kan ook gebruikt worden voor geldafhaling. Aankopen met een Maestro-kaart zijn vaak niet mogelijk. Geldautomaten zijn in de meeste steden aanwezig.

De lokale munt (de Tunesische dinar) kan men niet aankopen buiten Tunesië. Het is eveneens verboden om Tunesische dinars het land mee uit te nemen.

Het is ten zeerste aangeraden om geen geld te wisselen op straat, maar in plaats daarvan in officiële wisselkantoren of geld af te halen uit een bankautomaat om te vermijden dat u bedrogen wordt.

Het importeren of exporteren van valuta voor een waarde van meer dan 20000 Tunesische dinar moet aangegeven worden bij de douane. Niet-residenten moeten ook vooraf aangifte doen bij de douane om valuta voor een waarde van meer dan 5000 Tunesische dinar te exporteren. Meer informatie op de website van de douane (in het Frans).


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

 
Gsm en communicatiefaciliteiten

Als u roaming heeft, kunnen Belgische gsm’s zonder problemen gebruikt worden. Zo goed als alle bewoonde gebieden in Tunesië hebben gsm-bereik.

 
Huisdieren

Voor honden en katten dient u een officieel gezondheidsattest voor te leggen dat verklaart dat het dier in goede gezondheid is en geen enkel symptoom vertoont van een ziekte die eigen is aan de diersoort en dat het dier correct is gevaccineerd tegen hondsdolheid sinds minstens 30 dagen en maximaal 12 maanden. Als u met uw huisdier terugkeert naar België (bijvoorbeeld na een toeristisch bezoek), dan dient u in orde te zijn met de Europese reglementering terzake.

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden.

Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

We raden u aan om uw reis te registreren op TravellersOnline.

Mensen met de dubbele nationaliteit (Belgische én Tunesische nationaliteit) dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.