Reizen naar Turkije: Reisadvies

Reist u naar Turkije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Turkije

Informatie over gezondheid en hygiëne in Turkije.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Inreisvoorwaarden voor Turkije

Alle COVID-19-beperkingen in Turkije zijn opgeheven en passagiers die in Turkije aankomen, hoeven niet langer een bewijs te leveren van vaccinatie of negatieve PCR-testresultaten. De COVID-19 maatregelen kunnen echter op korte termijn veranderen. Volg steeds het nieuws en contacteer uw luchtvaartmaatschappij of de Turkse autoriteiten (Turks Ministerie van Volksgezondheid, tel. nr. 112) voor de laatste informatie, voordat u op reis gaat.
 

Maatregelen in Turkije

Ongeacht de vaccinatiestatus moeten mensen met symptomen een isolatieperiode van 7 dagen respecteren vanaf het begin van de symptomen. Mensen zonder symptomen moeten een isolatieperiode van 7 dagen respecteren vanaf het ogenblik dat de eerste PCR-test werd afgenomen. Wanneer men aan het einde van de 7de dag geen symptomen of slechts milde symptomen heeft en men gedurende 24 uur voordien geen koortswerend middel heeft gebruikt, stopt de isolatie. Na het einde van de isolatieperiode moet men nog 10 dagen een mondmasker dragen en de nodige afstand bewaren.


Meer informatie

Nuttige links om de Belgische situatie op te volgen:

De Belgische ambassade in Turkijede Belgische corona-infowebsite en de FOD Buitenlandse Zaken

Nuttige links om de Turkse situatie op te volgen:

Ministerie van Volksgezondheid Turkije


Kosten / infrastructuur medische zorg

De medische infrastructuur is bevredigend, maar de kosten in privé-instellingen kunnen zeer hoog zijn. Het wordt daarom ten zeerste aanbevolen om voor vertrek een aanvullende verzekering te nemen die gezondheid en repatriëring omvat. In geval van hospitalisatie dient u uw verzekeringsmaatschappij en/of mutualiteit te contacteren. Wees voorzichtig voor medische oplichting die u doet betalen voor dure, maar onnodige onderzoeken. Eis altijd uw recht op om uw dossier in te kijken.


Risico drinkwater en voeding

Vermijd het drinken van stromend water. Voedsel stelt geen bijzondere problemen.


Vaccinaties

Zie deze pagina


Sanitaire gezondheidsrisico's

Tekenencefalitis wordt veroorzaakt door een virus (flavivirus). De ziekte komt voor in de landelijke en bosrijke gebieden van Centraal-Turkije en de kustgebieden van de Zwarte Zee. Het wordt veroorzaakt door beten door besmette teken. In 2010 bezweken meerdere personen in Turkije aan de ziekte
De meest voorkomende symptomen van deze ziekte zijn: koorts, aanhoudende rode vlekken die kunnen groeien, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid, griep, verlamming en hoofdpijn.

Voorzorgsmaatregelen tegen tekenbeten:

  • Kledingstukken met een lichte kleur die armen en benen bedekken.
  • Blijf op de gemarkeerde paden en wegen; vermijd hoog gras en bosjes.
  • Breng insectenwerende producten aan op de blootgestelde huid.
  • Kijk op uw lichaam de delen na die blootgesteld waren en verwijder onmiddellijk eventuele teken met behulp van een pincet of een speciale tekentang. Onmiddellijke verwijdering vermindert de kans op transmissie van infecties aanzienlijk. Zorg ervoor de teek volledig te verwijderen en de plaats van de beet te ontsmetten.

De Turkse autoriteiten kunnen eisen om een oraal poliovaccin toe te dienen aan alle reizigers die via Turkije naar Afghanistan, India, Pakistan, Nigeria en Tadzjikistan gaan. Dit is in overeenstemming met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie die vaststelt dat polio een risico vormt in deze landen.

In oktober 2013 werd polio vastgesteld in Syrië. Omdat honderden duizenden Syrische vluchtelingen in Turkije verblijven, wordt poliovaccinatie ten zeerste aanbevolen voor het reizen naar Turkije, vooral voor gebieden met grote concentraties van Syrische vluchtelingen zoals het grensgebied met Syrië en alle grote steden.


Medisch Toerisme

Het medisch toerisme naar Turkije kent een groeiend succes, voornamelijk door de aantrekkelijke prijzen die worden aangeboden. De prijzen zijn, in het bijzonder de all-in formules inclusief vlucht, hotel, transfers en operatie, veel aantrekkelijker dan de tarieven die in België of in Europa worden gehanteerd. Het economische aspect mag echter niet het enige criterium zijn bij het nemen van de beslissing om zich in Turkije te laten behandelen.

De Ambassade en het Consulaat-Generaal van België vestigen de aandacht van mensen die naar Turkije willen reizen voor een (esthetische) behandeling of operatie op de mogelijke risico's en gevolgen daarvan. In geval van problemen bij medische of esthetische zorgen kan men enkel via een lokale advocaat een zware en kostelijke juridische procedure starten om haar/zijn rechten te vrijwaren. Noch de Ambassade in Ankara, noch het Consulaat-Generaal van België in Istanbul kan hierin enige ondersteuning bieden.

Voor meer informatie: Website Turkse overheid over medisch toerisme.


Hondsdolheid

Zowel in de Turkse steden, als op het platteland, als in de toeristische centra is er een groot aantal zwerfhonden. Deze dieren kunnen agressief gedrag vertonen en kunnen in het bijzonder gevaarlijk zijn voor kleine kinderen. 

Rabiës is een overdraagbare ziekte. De besmetting kan plaatsvinden via een beet, krab of een lik van een besmet dier. Rabiës is een dodelijke ziekte, waarvoor er - eens er ziektesymptomen zijn - geen behandeling bestaat.

In geval van contact met een dier dat mogelijkerwijs besmet is met rabiës, dient de wonde uitvoerig gewassen te worden met zeep en dient men zich dringend naar het ziekenhuis of de dokter te begeven om een vaccin tegen hondsdolheid te laten toedienen.

Het is dus aangeraden uit de buurt te blijven van zwerfhonden. Een preventieve vaccinatie tegen hondsdolheid voor afreis strekt tot de aanbeveling.