Reizen naar Turkije: Reisadvies

Reist u naar Turkije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Turkije

Informatie over klimaat en rampen in Turkije.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Op 6 februari 2023 vonden twee zware aardbevingen plaats in het zuidoosten van Turkije, met tienduizenden doden en gewonden tot gevolg. De provincies Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye en Şanliurfa werden in het bijzonder getroffen. De infrastructuur en gebouwen werden zwaar beschadigd en vele gebouwen zijn ingestort. Dit kan verplaatsingen en het verblijf in de regio bemoeilijken.

Turkije ligt in een risico gebied voor seismische activiteiten. Lichte aardbevingen zijn een zeer regelmatig fenomeen. Er is ook een risico op ernstigere aardbevingen, met name in de regio Istanbul en in het zuidoosten van het land. Grondverschuivingen zijn ook mogelijk in de getroffen regio's; naschokken kunnen zich tot een week na de oorspronkelijke aardbeving voordoen.

In de zomermaanden komen geregeld bosbranden voor in het zuiden en het zuidwesten van het land, ook in de gebieden dicht bij belangrijke toeristische centra.

Als een ramp zich voordoet tijdens het verblijf, dienen reizigers de aanbevelingen van de lokale autoriteiten te volgen, eventueel ook via de lokale media en dienen ze contact op te nemen met hun naasten in België om hen te informeren over hun situatie en om hen gerust te stellen. Als de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen ze contact opnemen met de ambassade / consulaat-generaal / ereconsulaat van België of een diplomatieke post van een ander land van de Europese Unie.