Reizen naar Turkmenistan: Reisadvies

Reist u naar Turkmenistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Turkmenistan

Informatie over de algemene veiligheid in Turkmenistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De politieke situatie is stabiel, met een laag risico op terrorisme. Het is aangeraden om steeds waakzaam te zijn en demonstraties of ongewone volksoplopen te vermijden. Reizigers dienen op de hoogte te blijven van de politieke en veiligheidssituatie in de regio.

Gewelddadige overvallen zijn zeldzaam.

Het is aangeraden:

  • Waardevolle voorwerpen op een veilige plaats op te bergen, zoals een hotelkluis;
  • 's Nachts niet alleen op straat te gaan;
  • Een beroep te doen op een reisagentschap en in een hotel te overnachten. Het is immers niet mogelijk om een visum voor Turkmenistan te bekomen indien men bij een particulier gaat logeren.

Gelieve steeds uw paspoort en de gegevens van het hotel van uw verblijf bij u te hebben, daar een controle van de politie of andere veiligheidsdiensten altijd mogelijk is.

Verplaatsingen in de regio Dashoguz en alle Turkmeense grensgebieden zijn onderworpen aan restricties vanwege de Turkmeense autoriteiten en vereisen een speciale toestemming van de Staatsmigratiedienst van Turkmenistan.

Turkmeense grensovergangen naar de buurlanden kunnen onverwacht gesloten worden door de Turkmeense autoriteiten. Bij de indiening van de visumaanvraag dient men bij de ambassade van Turkmenistan in Brussel hierover informatie in te winnen alsmede over de tijdens de reis geldende binnenkomst- en registratievoorschriften.

Reizen in Turkmenistan vereist meestal veel administratieve handelingen, zowel bij aankomst, bij vertrek als bij verplaatsingen in het binnenland. Turkmenistan is geen traditionele toeristische bestemming; de toeristische voorzieningen buiten de hoofdstad laten soms te wensen over. Het wordt daarom erg aangeraden een beroep te doen op een reisagentschap (georganiseerde en/of begeleide reis) om naar en in Turkmenistan te reizen. Gelieve eveneens de rubriek Praktische info te consulteren voor de registratieformaliteiten.

Medicijnen

Reizigers die van plan zijn medicijnen mee te nemen dienen een origineel doktersvoorschrift, conform de Belgische wetgeving, voor te leggen, alsook een vertaling van dit voorschrift naar bij voorkeur het Russisch of indien niet mogelijk het Engels toe. Zie ook de rubriek ‘Gezondheid en hygiëne’.