Reizen naar Turkmenistan: Reisadvies

Reist u naar Turkmenistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Turkmenistan

Informatie over de lokale wetgeving in Turkmenistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Lokale wetgeving

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

 
Drugs

Het gebruik en/of bezit van enige vorm van drugs (inclusief softdrugs) is verboden en wordt streng bestraft (tot 20 jaar gevangenisstraf). De controles op het druggebruik achter het stuur zijn frequent en indien de test positief is, kan dit de arrestatie van de betrokkene tot gevolg hebben.


Tabak

Het is formeel verboden te roken in publieke plaatsen alsook op straat, in parken en tuinen.


Seksualiteit

Homoseksualiteit is illegaal en strafbaar in Turkmenistan. Buitenlandse mannen die intieme relaties hebben met Turkmeense vrouwen kunnen gearresteerd en veroordeeld worden. Prostitutie wordt zeer streng bestraft, onder meer met gevangenisstraffen.  


Fotografie

Het fotograferen van openbare en/of als strategisch beschouwde gebouwen is verboden. Het is aangewezen om raad te vragen alvorens foto's te nemen van personen, zeker in de nabijheid van gevoelige plaatsen (presidentieel paleis, ministeries, luchthavens, installaties van het leger of de politie, ...


Zeden en gewoonten

Van de reizigers wordt verwacht dat ze de plaatselijke tradities en gebruiken in acht nemen. Elke respectloze gedraging ten opzichte van de nationale symbolen (standbeeld, vlag, portret, openbaar gebouw, ...) kan aanleiding geven tot arrestatie en een verschijning voor een rechtbank, eventueel gevolgd door een uitwijzing en een inreisverbod.


Douanewetgeving

Absoluut verbod op het invoeren van wapens, munitie, verdovende middelen, psychotropische geneesmiddelen, pornografische publicaties en andere documenten die "de politieke en economische belangen van Turkmenistan, haar veiligheid en de bescherming van de gezondheid en de publieke moraal in het gedrang kunnen brengen".

De invoer van religieuze literatuur is onderworpen aan de voorafgaande goedkeuring van de Turkmeense Raad voor Religieuze Aangelegenheden.

De invoer van sigaretten is beperkt per persoon tot 2 pakjes van 20 sigaretten, 2 sigaren, 2 pakjes losse tabak die niet meer dan 2 pakjes sigaretten wegen en 1,5 liter alcohol.

De uitvoer van edelstenen, zonder voorafgaande toestemming, alsook van sommige diersoorten, oude siervoorwerpen en ambachtelijke voorwerpen is verboden. Antieke tapijten (ouder dan 50 jaar) mogen evenmin geëxporteerd worden. Uitvoer van recentere tapijten wordt toegestaan mits voorlegging aan de douane van een toelating afgeleverd door het tapijtenmuseum van Ashgabat na een expertise, op het moment dat men het grondgebied verlaat. De expertise kan verschillende dagen in beslag nemen. In de staatswinkels kan men tapijten kopen die reeds onderzocht werden.

Voor de uitvoer van een kunstwerk dient toestemming aangevraagd te worden alsook een taks betaald te worden.

Op de handel in kaviaar staat een strenge controle.


Varia

Tevens wensen we uw aandacht te vestigen op de verkoop van namaakgoederen (merkkledij, handtassen, e.d.) in Turkmenistan. In de meeste EU-landen is ook het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, wordt er beslag opgelegd en krijgt de reiziger een fikse boete gaande van 50 tot 20.000 euro.