Reizen naar Turkmenistan: Reisadvies

Reist u naar Turkmenistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Turkmenistan

Praktische info over reizen in Turkmenistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Om Turkmenistan te kunnen bezoeken, moeten Belgische reizigers in het bezit zijn van:

  • een paspoort met een geldigheidsduur van ten minste 6 maanden na het verstrijken van het Turkmeens visum
  • een Turkmeens visum en een goedgekeurde uitnodigingsbrief. Het verkrijgen van een visum kan veel tijd in beslag nemen. Het is daarom aangeraden geruime tijd voor het vertrek de Turkmeense Ambassade in Brussel te raadplegen.

Voor een transit door Turkmenistan, dienen de Belgische reizigers over een transitvisum te beschikken. Gelieve hiervoor de ambassade van Turkmenistan in Brussel te contacteren.

Opmerking: Turkmenistan erkent de dubbele nationaliteit niet (met uitzondering van de Russische). Bezoekers die proberen het land binnen te komen en te verlaten met 2 verschillende paspoorten (Turkmeens/Belgisch) kunnen hier problemen mee krijgen.

 
Registratie

Elke buitenlander die meer dan 3 dagen in het land wenst te verblijven moet zich binnen de drie dagen na aankomst melden bij de migratiedienst, te rekenen vanaf de dag na aankomst (zaterdag, zondag en officiële verlofdagen worden niet meegerekend).

Naast 2 pasfoto’s dient een brief voorgelegd te worden aan de migratiedienst, met bevestiging  van het vertrek uit Turkmenistan.

Voor toeristen wordt de registratie doorgaans gedaan door het reisagentschap. Voor andere bezoekers dient deze formaliteit vervuld te worden door de werkgever, de organisatie of de persoon die uitnodigt.

Bij aankomst in het land moet een taks van 14 USD betaald worden. Tevens dient een toeristentaks vereffend te worden van 2 USD/nacht in hotel.

Tijdens een rondreis moet elke verplaatsing geregistreerd worden bij de migratiedienst. Reizigers moeten steeds in het bezit zijn van het dubbel van het registratieformulier en dit samen met het paspoort en het visum kunnen voorleggen. Ze kunnen het land alleen verlaten tegen afgifte van het formulier aan een Turkmeense grenspost. Het niet naleven van deze formaliteit kan aanleiding geven tot een boete, een uitwijzing met een inreisverbod van 1 of meerdere jaren of zelfs een gevangenisstraf.

Hotels kunnen buitenlanders niet registreren.


Rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is vereist.


Betaalmiddelen

Turkmeense manats (TMT) kunnen niet buiten Turkmenistan verkregen worden. Het is dus aanbevolen een voorraad US dollars (bij voorkeur in kleine coupures in goede staat) mee te nemen naar Turkmenistan. US dollars kunnen geruild worden in sommige banken, grote hotels en wisselkantoren. Ook euro's kunnen omgewisseld worden naar Turkmeense manats. Valutaomwisselingen op de zwarte markt worden streng bestraft. Aangezien het praktisch onmogelijk is Turkmeense manat terug om te wisselen naar een Westerse valuta, is het aangeraden om de hoeveelheid manats te beperken tot de behoeftes van uw reis.

Geldautomaten zijn schaars in Turkmenistan. Met een internationale bankkaart kan er geld afgehaald worden bij:

  • de Vnechecomombank (State Bank for Foreign Economic Affairs of Turkmenistan) (uitsluitend met Visakaart)
  • de Senagat Bank (uitsluitend met Master Card)
  • in Ashgabat in de hotels Oguzkent (Sofitel), Nusay, Yildiz en Ak Altyn 
  • de luchthaven van Ashgabat (aankomsthal)

Bankkaarten worden alleen in de grote hotels aanvaard, niet in winkels of bij de overheid. 

Betalingen gebeuren doorgaans in manat, met uitzondering van hotelkamers, vliegtuigbiljetten en sommige restaurants die in US dollars kunnen vereffend worden.

Geldtransfers zijn in principe mogelijk via Western Union.

Opgelet: de valutareglementering is onderworpen aan plotse, onaangekondigde wijzigingen.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (gezondheidszorgen, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. Voor het vertrek een aanvullende verzekering "gezondheidszorgen en repatriëring" afsluiten wordt dan ook ten zeerste  aangeraden.


Gsm en communicatiefaciliteiten

Telefonische communicatie kan problematisch zijn in Turkmenistan, vooral buiten de hoofdstad.

Niet alle Westerse simkaarten functioneren in Turkmenistan. Het is mogelijk een lokale simkaart (TM Cell) aan te schaffen.

Toegang tot het internet is problematisch en sociale media zijn beperkt toegankelijk. YouTube, Twitter, Facebook en Whatsapp zijn geblokkeerd. VPN's zijn illegaal in Turkmenistan. Buiten de hoofdstad is toegang tot het internet nagenoeg onbestaande. Het Franse Instituut beschikt over computers met een internetverbinding. In  Ashgabat bieden de hotels Oguzkent (Sofitel), Nusay, Yildiz en Ak Altyn en hun restaurants wi-fi aan.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene en ernstige moeilijkheden, kunnen Belgen hulp vragen aan de Belgische ambassade in Bakoe (Azerbeidzjan) of aan om het even welke ambassade van een EU-lidstaat in Turkmenistan. De EU-lidstaten die een ambassade in Ashgabat hebben zijn: DuitslandFrankrijkhet Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Italië.

De contactgegevens van de Belgische ambassade in Bakoe zijn:
Ambassade van België, ISR Plaza (6th Floor), Nizami St. 69
AZ 1005 Bakoe
Azerbeidzjan
Mob. +994 50 291 88 22 (noodnummer buiten de openingsuren)
Tel.   +994 12 437 37 70
embassy.baku@diplobel.fed.be

Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Opmerking: reizigers met dubbele Belgisch/Turkmeense nationaliteit dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in Turkmenistan bevinden.

Om ons in staat te stellen de consulaire dienstverlening efficiënt te organiseren, raden wij ten zeerste aan uw reis te registreren via Travellers Online