Reizen naar Uruguay: Reisadvies

Reist u naar Uruguay? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Uruguay

Informatie over gezondheid en hygiëne in Uruguay
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

Het is raadzaam om de inreisvereisten goed te controleren voordat je naar het buitenland reist. Wat je reisbestemming ook is, vaccinatie tegen COVID-19 blijft aanbevolen. Informatie over te nemen maatregelen bij terugkeer naar België vind je op info-coronavirus.be

 

Naar Uruguay reizen

Er zijn geen beperkingen meer om van België naar Uruguay te reizen; je hoeft geen formulier in te vullen of een certificaat of testresultaat voor te leggen. Alle informatie over de voorwaarden om Uruguay binnen te komen, kunt u vinden op de website van het Uruguayaanse Ministerie van Volksgezondheid.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Medische infrastructuur is overal in het land voorhanden. De kosten zijn in principe lager dan in België. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

 

Veiligheid water en voedsel

Kraantjeswater is drinkbaar.

 

Inentingen en vaccins

Zie de website van Uruguayaanse Ministerie van Volksgezondheid.

 

Noodnummers

Algemeen noodnummer : 1934

Meer info via: Ministerio-salud-publica

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Denguekoorts

Het is altijd aan te raden om te voorkomen dat men door muggen gestoken wordt (Aedes Aegypti), vooral in de zomer en in de westelijke regio’s van het land, maar het risico op infectie is in principe beperkt.

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door de “Aedes Aegypti” mug die vooral overdag en bij valavond steekt. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen. Er bestaat geen vaccin tegen deze gevaarlijke ziekte die in sommige gevallen zelfs dodelijk kan zijn. Het is raadzaam zich tegen de muggen te beschermen door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en lange kledij te dragen. Bij het vaststellen van de volgende symptomen moet men meteen een dokter raadplegen: hoge koorts, spier- en gewrichtspijnen en huidaandoeningen. Dengue komt zowel in de steden als op het platteland voor.

 

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar.

 

Gele koorts

Vaccinatie tegen gele koorts is niet vereist. Het vaccin is wel verplicht voor mensen die vanuit landen waar gele koorts zich voordoet naar Uruguay reizen.

 

Aids, hepatitis B en C

Wat seksueel overdraagbare aandoeningen betreft, raden we je aan alle gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen en risicogedrag te vermijden.

De prevalentie van aids en hepatitis B en C bij de algemene bevolking bedraagt minder dan 0,5%.

 

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heerst momenteel een zika-epidemie. Het virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door onder een muskietennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, worden dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel worden reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Raadpleeg voor meer informatie de websites de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.