Reizen naar Vanuatu: Reisadvies

Reist u naar Vanuatu? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Vanuatu

Informatie over klimaat en rampen in Vanuatu
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Vanuatu ligt in de Vuurgordel van de Grote Oceaan, gekend voor veelvuldige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Klimaat en meteorologische fenomenen

Tropische cyclonen kunnen zich voordoen tussen november en eind april. Gedurende deze periode is het sterk aan te raden om de nieuwsberichten te volgen en zich op de hoogte te houden van de toestand alvorens te reizen. Raadpleeg de website van het Vanuatu Meteorological and Geo-Hazards Department.

Bij rood alarm moet u binnen blijven en de genomen schikkingen opvolgen. Tijdens de periode van de cyclonen is het raadzaam de oevers van de zee en van waterlopen te vermijden.

Frequente natuurrampen

In Vanuatu zijn er meerdere vulkanen actief en het eiland bevindt zich in een actieve zone voor aardbevingen en springtij. Meer inlichtingen over meteorologische fenomenen en natuurrampen zijn beschikbaar op volgende internetsite: Tropical Storm Risk.

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij de instructies van de plaatselijke overheden en hun touroperator opvolgen en dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen. Indien de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen ze zich wenden tot het 
ereconsulaat in Port Vila, de ambassade van België in Canberra of de dichtstbijzijnde ambassade (of consulaat) van België of van de EU.