Reizen naar Venezuela: Reisadvies

Reist u naar Venezuela? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Venezuela

Informatie over de algemene veiligheid in Venezuela
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Presidentsverkiezingen

Op 28 juli 2024 vinden er in Venezuela presidentsverkiezingen plaats. Voor, tijdens en na deze verkiezingen kunnen er demonstraties voorkomen waarbij geweld kan ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media, of vraag bij uw hotel om informatie.

 

Politieke manifestaties

Volg de actualiteit en vermijd alle manifestaties en samenscholingen. Hou rekening met het risico op manifestaties als u zich naar de luchthaven moet begeven om een vlucht te nemen.


Terreurdreiging

Venezuela kent geen specifieke terreurdreiging. Wegens de onveiligheid in het grensgebied met Colombia, onder meer wegens de aanwezigheid van dissidente ex-FARC en ELN-leden worden alle reizen naar dit deel van het land afgeraden, alsook naar de deelstaat Amazonas.


Criminaliteit

De criminaliteit en de onveiligheid zijn uiterst verontrustend en maken van Venezuela een van de meest gevaarlijke landen ter wereld. De criminaliteit concentreert zich voornamelijk in de hoofdstad Caracas en in de grote steden (onder meer Barquisimeto, Valencia, Maracay). In de hoofdstad Caracas gaat het niet enkel om de sloppenwijken ("barrios") maar ook om de residentiële buurten.

De criminaliteit, soms gekoppeld aan drugshandel, neemt verschillende vormen aan, gaande van pickpocketing, gewapende overvallen, piraterij, carjacking, homejacking, ontvoering, tot moord. Over het algemeen wordt een hoge mate van geweld gehanteerd, met gebruik van steek- en vuurwapens.

In de grote steden komen geregeld gewapende overvallen voor op voetgangers en stilstaande automobilisten. Het risico op ontvoering tegen losgeld is ook hoog. Verder komt het frauduleus kopiëren van bankkaarten regelmatig voor.

Bij elke doorgang door de internationale luchthaven van Maiquetía (Caracas), is bijzondere waakzaamheid geboden. Gewapende bendes  opereren in de zones buiten het luchthavengebouw en tussen 22.00 uur ’s avonds en 6.00 uur ’s ochtends zijn de ordediensten niet permanent aanwezig. Het is dus aangeraden om  late vluchten te vermijden. De reiziger dient zijn/haar wachttijden buiten het luchthavengebouw tot een strikt minimum te beperken en dient luxueuze attributen op een niet-zichtbare wijze bij zich te dragen. In en rond het luchthavengebouw tracht men internationale reizigers te overtuigen om ‘handje-contantje’ geld te wisselen, wat illegaal is.

Zogenaamde ‘piraat-taxichauffeurs’ die hulp opdringen bij het behandelen van bagage (om daarna geld te eisen), of die taxidiensten aanbieden, kan men best afwimpelen. In uitzonderlijke gevallen trachten zij toeristen op te lichten en zij gaan soms tot ontvoering en/of beroving over. Aangeraden wordt om eigen vervoer te gebruiken, zich door kennissen te laten vervoeren of een beroep te doen op een veiligheidsfirma. Is dit onmogelijk, dan wordt aangeraden om de reguliere taximaatschappij van de luchthaven te gebruiken (zwarte taxi's, type 4x4, gele nummerplaten). Daarvoor contacteert men de coördinator met walkietalkie aan de uitgang van de internationale terminal (eerste verdieping), die ook de tarieven aangeeft.

In het raam van de strijd tegen  de handel in verdovende middelen, zijn de passagiers- en bagagecontrole streng voor elk vertrek vanuit de internationale luchthaven van Maiquetía (Caracas), met vaak bijkomende wachttijden tot gevolg bij de loketten van de migratiediensten. De reiziger wordt aangeraden hiermee rekening te houden en zijn bagage niet uit het oog te verliezen.

Reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn om niet met drugs in aanraking te komen. Vooral in het toeristische centrum op het eiland Isla Margarita is bijzondere waakzaamheid geboden

Alle vormen van alternatief of avontuurlijk reizen (zonder begeleiding, backpacking, per fiets, motorfiets, autostop…) worden over het ganse land afgeraden.

Om risico's verbonden aan de onveiligheid te beperken, wordt u aangeraden om steeds de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

  • Vermijd de minder bedeelde wijken van de steden (“barrios” of “zonas rojas”);
  • Draag geen waardevolle voorwerpen in het openbaar (gsm, tablet, horloge, juwelen) en beperk het gebruik in het openbaar van uw gsm, tablet, fotoapparaat;
  • Begeef u tijdens de avond en nacht niet op straat in de grote steden en verplaats u bij voorkeur in gezelschap;
  • Gebruik enkel reguliere taximaatschappijen (telefonisch reserveerbaar);
  • Houd tijdens elke autorit de vensters gesloten en de portieren vergrendeld;
  • Vermijd wildkamperen en autostop;
  • Begeef u na zonsondergang niet op strand;
  • Haal geld overdag af en steeds op openbare plaatsen (commerciële centra, hotelloby);
  • Geef bankkaarten nooit uit handen en beperk het gebruik ervan;
  • Draag steeds een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak;
  • Contacteer meteen het Diplomatiek Bureau in Caracas ingeval van geschillen met de ordediensten;
  • Bied bij een overval geen weerstand en sta onmiddellijk af wat de overvallers eisen.

Volgende noodnummers kan men best steeds op zak dragen:

  • Politie: 171
  • Brandweer: +58 (0212) 545 45 45
  • Medische spoeddienst Eerste Hulp: 171 (vanop een gsm *171)