Reizen naar Venezuela: Reisadvies

Reist u naar Venezuela? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Venezuela

Informatie over gezondheid en hygiëne in Venezuela
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Een accurate lichaamshygiëne en verhoogde waakzaamheid bij ziektesymptomen zijn noodzakelijk voor elke reiziger die het Venezolaans grondgebied betreedt.

Medische verzorging

De medische verzorging in de private ziekenhuizen in de grote steden is doorgaans van aanvaardbare kwaliteit voor routinebehandelingen maar duur, voorafgaande betaling of het voorleggen van een kredietkaart is vaak vereist. Zelfs privéziekenhuizen hebben te lijden van de toenemende schaarste in het land. Ingewikkeldere behandelingen vereisen een evacuatie. In de openbare ziekenhuizen is de kwaliteit van de verzorging en zijn de hygiënische omstandigheden dan weer ondermaats. Een bijkomende reisverzekering “medische zorgen” en/of “repatriëring” met een bijkomende luik " juridische bijstand" is daarom onontbeerlijk.

De economische crisis veroorzaakt tekorten zowel van medicijnen (zelfs gebruikelijke) als medische apparatuur, in apotheken, openbare ziekenhuizen en zelfs privéklinieken. Plan de benodigde voorraad medicijnen voor de duur van uw verblijf voordat u het land binnengaat.

Voor chronische behandelingen of gevoelige medicijnen voorziet u zich best van een medisch getuigschrift opgesteld in het Spaans om problemen bij de douane te voorkomen. Het medische certificaat moet eerst worden gelegaliseerd door de bevoegde afdeling van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, en vervolgens voorzien met een apostille door de Dienst Legalisatie van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

  • Medische spoeddienst Eerste Hulp: 171 (vanop een gsm *171)
  • Medische spoeddienst Ambulancias Metropolitana: +58 (0212) 545 45 45
  • Antigifcentrum: +58 (0212) 606 71 11 / +58 (0212) 681 15 15

Veiligheid water en voedsel

Leidingwater is niet drinkbaar tenzij het gefilterd en gekookt wordt. Aangeraden wordt om zich te beperken tot gebotteld water en om ijsblokjes (leidingwater) te vermijden.

De kwaliteit van het voedsel is doorgaans goed, maar omwille van de importmoeilijkheden is het aanbod aan niet Venezolaanse producten beperkt en, indien voorhanden, duur. Ook het aanbod aan eigen producten is op dit ogenblik verre van optimaal, hou rekening met files bij alle supermarkten en winkels. Voedingswaren die aanleiding kunnen geven tot ziekte zijn schaal- en schelpdieren (vooral in het binnenland, gelet op een gebrekkige kouden keten) en rauwe groente (ingevolge het wassen met mogelijks besmet leidingwater).

Inentingen

Zie deze pagina

Bijzondere gezondheidsrisico's

Gelekoortsvaccinatie

De WHO besliste in juni 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts administratief levenslang geldig is. Echter, het is niet zeker of iedereen effectief levenslang beschermd is na een eenmalige vaccinatie. Daarom is de drempel om een bijkomende eenmalige booster te geven zeer laag.

Gelieve de volgende link van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen te raadplegen: https://www.wanda.be/nl/a-z-index/gele-koorts.

Malaria (moeraskoorts)

Wel bestaat er een malariarisico in de staten Amazonas, Anzoategui, Bolivar, Monagas, Sucre, Delta Amacuro, Apure en Zulia.

Met uitzondering van de hoger gelegen gebieden is malaria aanwezig in de landelijke gebieden, onder andere in de Staten Amazonas, Anzoategui, Apure, Barinas, Bolivar, Monagas, Portuguesa, Sucre, Táchira, Delta Amacuro en Zulia.

In de risicogebieden zijn de volgende voorzorgsmaatregelen noodzakelijk :

  • inname van profylactische middelen (malariatabletten) is steeds nodig
  • insect repellent aanbrengen: ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend
  • onder een muggennet slapen, dat vooraf geïmpregneerd is met permethrine of deltamethrine: bij reizen van het avontuurlijke type op het platteland of overnachtingen in primitieve omstandigheden

Dengue

In Venezuela komt dengue vooral voor na zware regenval. In tegenstelling tot malaria komt deze infectieziekte evengoed voor in de steden als op het platteland. Tegen dengue bestaat geen vaccin. Dezelfde insecten werende maatregelen als tegen malaria zijn noodzakelijk. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn, zeker de dengue met risico op bloedstortingen, dient men bij de vaststelling van symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen. De behandeling is voornamelijk symptomatisch: het nemen van pijnstillers met paracetamol en rust; het is absoluut noodzakelijk om aspirine (acetylsalicylzuur) en ontstekingsremmende middelen te vermijden. 

Chikungunya

Overdracht van deze ziekte gebeurt ook door geïnfecteerde muggen. De ziekte wordt gekenmerkt door griepachtige symptomen (koorts, spier- en gewrichtspijn). Er is geen vaccin; de behandeling is syptomatisch. Preventieve maatregelen tegen muggenbeten zijn noodzakelijk.

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben wordt een snelle verspreiding van het zikavirus vastgesteld. Het virus wordt overgedragen door de mug Aedes Aegypti die vooral overdag steken.steekt. De infectie is meestal asymptomatisch, maar de volgende symptomen kunnen optreden: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid en rode ogen. Reizigers worden geadviseerd om zich te beschermen tegen muggen door een muggensprayproduct met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en kleren met lange mouwen en broekspijpen te dragen.

Het virus is verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen of vrouwen die op korte termijn een zwangerschap nastreven wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Meer informatie is beschikbaar op de sites van de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Aids, hepatitis B en C

Bescherm u voldoende tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Gezien het tekort aan gevoelige geneesmiddelen ter plaatse is het noodzakelijk om zich te voorzien van de benodigde medicijnen voor de duur van het voorgenomen verblijf

Schistosomiasis

Deze infectie kan worden opgedaan bij huidcontact met zoet, stilstaand water. Vermijd daarom best het contact met dergelijke wateren. Ook het drinken van ongekookt water uit een natuurlijke waterbron is een bron van infectie. In een gechloreerd zwembad loopt men geen risico.

Amerikaanse Trypanosomiase (Ziekte van Chagas)

Tijdens avontuurlijke reizen doorheen landelijke gebieden bestaat er een risico op besmetting door deze ziekte, overgebracht door wantsen. Indien men in primitieve hutten, een logement met onvoldoende sanitaire garanties of in openlucht overnacht, worden volgende voorzorgsmaatregelen aanbevolen:

  • steeds onder een muggennet slapen (best nog met een laken boven het muggennet)
  • regelmatig insect repellent aanbrengen
  • regelmatig een insectverdelger gebruiken in de kamer.

Diarree (buikloop)

Maatregelen ter preventie van diarree, zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Bij diarree is het voorkomen van dehydratie primordiaal, bijv. met speciale zoutoplossingen van bij de apotheek. Men vermijdt best de “antidiarreïca” en “intestinale antiseptica” die in lokale apotheken verkocht worden en die ondoeltreffend of zelfs schadelijk kunnen zijn.

Hooggebergte

Reizigers die door de Venezolaanse Andesketen willen trekken, dienen er zich van te vergewissen dat hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op dergelijke hoogtes. Reizen in hooggebergtes houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren.