Reizen naar het Verenigd Koninkrijk: Reisadvies

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in het Verenigd Koninkrijk

Informatie over gezondheid en hygiëne in het Verenigd Koninkrijk.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Covid virus

Sinds 31.03.2022 zijn er geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer voor reizen naar het VK vanuit België, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Apenpokken

Wereldwijd woedt in verschillende landen een apenpokkenuitbraak, die de WHO op 24 juli 2022 uitriep tot een internationale medische noodsituatie. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er meerdere besmettingen met het apenpokkenvirus.

De symptomen van de ziekte zijn algemeen onwelzijn, koorts, spierpijn, hoofdpijn en huidletsels. Indien u in contact bent geweest met een besmet persoon of symptomen ontwikkelt, contacteert u telefonisch een arts en volgt u de aanbevelingen van de lokale gezondheidsautoriteiten HIER. Preventieve maatregelen zijn van groot belang.

Meer informatie over apenpokken vindt u bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de WHO.


Medische verzorging

Reizigers dienen minstens twee weken voor hun vertrek een Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij hun ziekenfonds.


NHS

De National Health Service (NHS) is een nationale gezondheidsdienst die gratis medische bijstand biedt. Zowel Belgische expats als Belgen op doorreis kunnen hiervan gebruik maken. Men moet wel, vooral in Londen, rekening houden met zeer lange wachttijden (9 tot 18 maanden) voor gespecialiseerde niet-dringende ingrepen. Reizigers kunnen bij een noodgeval steeds naar de afdeling “Accidents & Emergencies” van het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan. De wachttijd hangt dan af van de ernst van het probleem.

Als u niet bent ingeschreven bij een NHS-kantoor in de wijk of maar tijdelijk in de Uk bent, dan kan u voor niet ernstige aandoeningen altijd naar een 'NHS walk in centre' gaan. De meeste centra zijn open van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. U moet geen afspraak maken. De raadplegingen zijn gratis. De centra staan onder leiding van gespecialiseeerde verpleegsters en soms geneesheren.

U vindt de dichtstbijzijnde NHS walk in centre op het internet, typ daarna uw postcode in.


Privégeneeskunde

Er bestaat ook een goed georganiseerd, kwaliteitsvol maar duur systeem van privégeneeskunde waarop men rechtstreeks of via een privéverzekering een beroep kan doen.

Voor Franstalige dokters en specialisten:

  • Médicare, 3 Harrington Gardens, London SW7 4JJ, tel.: 020 7370 4999. Consultaties uitsluitend op afspraak.
  • Le Dispensaire français, 184 Hammersmith Road, London W6 7DJ, tel: 020 8222 8822
  • Doctorcall: voor huisbezoeken (enkel voor noodgevallen): 020 8900 1000, (£60)

Een uitvoerige lijst van Franstalige geneesheren vindt men op de website van de ambassade van Frankrijk in Londen


Veiligheid water en voedsel

Water is drinkbaar.


Inentingen

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's

Enkele gevallen van vogelgriep en mond- en klauwzeer, MRSA-virus in verschillende ziekenhuizen.