Reizen naar het Verenigd Koninkrijk: Reisadvies

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in het Verenigd Koninkrijk

Informatie over gezondheid en hygiëne in het Verenigd Koninkrijk.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Apenpokken

Wereldwijd woedt in verschillende landen een apenpokkenuitbraak, die de WHO op 24 juli 2022 uitriep tot een internationale medische noodsituatie. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er meerdere besmettingen met het apenpokkenvirus.

De symptomen van de ziekte zijn algemeen onwelzijn, koorts, spierpijn, hoofdpijn en huidletsels. Indien u in contact bent geweest met een besmet persoon of symptomen ontwikkelt, contacteert u telefonisch een arts en volgt u de aanbevelingen van de lokale gezondheidsautoriteiten HIER. Preventieve maatregelen zijn van groot belang.

Meer informatie over apenpokken vindt u bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de WHO.

 

Coronavirus

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).


Medische verzorging

Reizigers dienen minstens twee weken voor hun vertrek een Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij hun ziekenfonds.


NHS

De National Health Service (NHS) is een nationale gezondheidsdienst die gratis medische bijstand biedt. Zowel Belgische expats als Belgen op doorreis kunnen hiervan gebruik maken. Men moet wel, vooral in Londen, rekening houden met zeer lange wachttijden (9 tot 18 maanden) voor gespecialiseerde niet-dringende ingrepen. Reizigers kunnen bij een noodgeval steeds naar de afdeling “Accidents & Emergencies” van het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan. De wachttijd hangt dan af van de ernst van het probleem.

Als u niet bent ingeschreven bij een NHS-kantoor in de wijk of maar tijdelijk in de Uk bent, dan kan u voor niet ernstige aandoeningen altijd naar een 'NHS walk in centre' gaan. De meeste centra zijn open van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. U moet geen afspraak maken. De raadplegingen zijn gratis. De centra staan onder leiding van gespecialiseeerde verpleegsters en soms geneesheren.

U vindt de dichtstbijzijnde NHS walk in centre op het internet, typ daarna uw postcode in.


Privégeneeskunde

Er bestaat ook een goed georganiseerd, kwaliteitsvol maar duur systeem van privégeneeskunde waarop men rechtstreeks of via een privéverzekering een beroep kan doen.

Voor Franstalige dokters en specialisten:

 • Médicare, 3 Harrington Gardens, London SW7 4JJ, tel.: 020 7370 4999. Consultaties uitsluitend op afspraak.
 • Le Dispensaire français, 184 Hammersmith Road, London W6 7DJ, tel: 020 8222 8822
 • Doctorcall: voor huisbezoeken (enkel voor noodgevallen): 020 8900 1000, (£60)

Een uitvoerige lijst van Franstalige geneesheren vindt men op de website van de ambassade van Frankrijk in Londen


Veiligheid water en voedsel

Water is drinkbaar.


Inentingen

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's

Enkele gevallen van vogelgriep en mond- en klauwzeer, MRSA-virus in verschillende ziekenhuizen.