Reizen naar het Verenigd Koninkrijk: Reisadvies

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in het Verenigd Koninkrijk

Laatste updates en informatie over COVID-19 in het Verenigd Koninkrijk.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 


Reizen vanuit België naar het Verenigd Koninkrijk

Sinds 18 maart 2022 zijn alle COVID-19-restricties voor internationale mobiliteit naar het VK stopgezet.

  • Het Passenger Locator Form (PLF) voor reizigers naar het VK moet niet meer ingevuld worden.
  • Alle testen voor passagiers die niet of niet volledig gevaccineerd zijn vervallen (dus zowel de pre-departure test als de test op dag 2).

Meer informatie over de Britse grenscontroles (in het Engels)

Respecteren van de voorzorgsmaatregelen

Sinds enkele weken worden de beperkende maatregelen geleidelijk aan versoepeld. Opgepast: de regels zijn vaak anders in Wales, Schotland, Noord Ierland en Engeland.

Het wordt aanbevolen om nauwlettend de instructies van de Britse autoriteiten op te volgen, namelijk die van het Britse ministerie van Volksgezondheid (in het Engels) en van de National Health Service (NHS) (in het Engels).

Voor meer informatie kan u ook terecht bij de FAQ-lijst gewijd aan coronavirus op de site van de Britse overheid.

Brexit

Sinds 1 januari 2021 moet u met volgende veranderingen rekening houden.

Gevolgen voor reizen van korte duur (minder dan 6 maanden)

Sinds 1 oktober 2021 is een internationaal paspoort nodig en volstaat een (Belgische) identiteitskaart niet meer om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, als u niet over een EU Settlement Status in het VK beschikt.

Als Belg kan u zonder visum naar het VK reizen voor een maximumperiode van 6 maanden. Uw European Health Insurance Card blijft geldig in het VK. Ook uw Belgisch rijbewijs blijft geldig in het VK.

Gevolgen voor vestiging - verblijf van lange duur (meer dan 6 maanden)

Een registratie via het EU Settlement Scheme laat EU-onderdanen en hun gezinsleden, die zich vóór 31 december 2020 in het VK vestigden, toe om ook na 2020 op legale wijze in het VK te verblijven.

Sinds 1 januari 2021 hebt u een visum nodig om te werken of te studeren in het VK als u daar niet eerder gevestigd waren. Uitgebreide informatie over permanent verblijf in het VK vindt u op de website van de Ambassade.