Reizen naar het Verenigd Koninkrijk: Reisadvies

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor het Verenigd Koninkrijk

Praktische info over reizen in het Verenigd Koninkrijk.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Identiteitsdocumenten

Tot 30 september 2021 volstond een Belgische identiteitskaart om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Vanaf 1 oktober 2021 is een geldig paspoort noodzakelijk. Ook op doorreis naar een andere bestemming heeft men een geldig paspoort nodig. Als EU-burgers, waar vereist, geen paspoort hebben, kunnen ze de toegang tot het VK worden geweigerd.

Een goede raad:

In het Verenigd Koninkrijk is men niet verplicht een identiteitsbewijs op zak te hebben. Het is daarom sterk aangeraden om

  • uw identeitsdocumenten te scannen en te versturen naar uw eigen e-mailadres (zo zijn ze ter beschikking in uw inbox),
  • een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak te hebben,
  • uw identiteitsdocumenten gedurende uw verblijf op een veilige plaats te bewaren (bv. in de kluis van de hotelkamer).

Dit vermindert de kans op verlies en diefstal.


Rijbewijs

Een Belgisch rijbewijs is geldig in het Verenigd Koninkrijk.


Betaalmiddelen

De munteenheid in het Verenigd Koninkrijk is het Pond Sterling (GBP) (£), onderverdeeld in pence (GBP 1 = 100 pence).

Let op: Recent werden het muntstuk van GBP 1 en de bankbriefjes van GBP 5 en 10 vervangen door nieuwe versies. Het muntstuk van GBP 1 dat nu in omloop is heeft 12 zijden en de nieuwe bankbriefjes van GBP 5 en 10 bestaan uit polymeer in plaats van papier. Oude bankbriefjes kunnen enkel nog ingeruild worden bij de ‘Bank of England’, het oude muntstuk wordt niet langer aanvaard.

Er zijn overal geldautomaten waar men met bank- of kredietkaarten terechtkan: Maestro, Visa, Mastercard, American Express. Niet alle winkels aanvaarden American Express. In geval van verlies, diefstal of fraude met een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden.


Communicatie

Mobiele gesprekken naar andere netwerken zijn vrij duur. Wanneer u “Pay and Go” gebruikt, doet u er best aan uw kaart in België op te laden.

De stopcontacten in het Verenigd Koninkrijk bestaan uit drie rechthoekige pinnen in driehoek opgesteld (polen onderaan en aarding bovenaan). U heeft dus een adapter nodig voor uw Belgische stekkers.


Huisdieren

Op 28 februari 2000 werd een nieuw systeem geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk volgens hetwelk honden en katten vanuit bepaalde Europese landen, waaronder België, het land binnen kunnen worden gebracht zonder in quarantaine te moeten gaan, het zogenaamde “Pet Travel Scheme” (PETS). Deze procedure bestaat erin dat uw huisdier voorzien wordt van een microchip waarna het een inenting tegen hondsdolheid toegediend krijgt. Vervolgens wordt een bloedstaal genomen om na te gaan of de inenting doeltreffend is geweest. 6 maanden na een succesvolle bloedtest mag het dier het Verenigd Koninkrijk binnen. 24 tot 48 uur voor de reis moet het dier ook een behandeling krijgen tegen teken en lintworm.

Meer gedetailleerde informatie vindt men op de volgende website: https://www.gov.uk/take-pet-abroad


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene moeilijkheden, kunnen Belgen in nood consulaire bijstand vragen aan de ambassade en de ereconsulaten van België. Aan deze bijstand komt een einde zodra de reizigers op eigen krachten hun reis verder kunnen zetten.

Bipatride Belgo-Country Groot-Brittannië (en Noord-Ierland) dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

In het Verenigd Koninkrijk is er momenteel 1 Belgische ambassade en zijn er 9 Belgische ereconsulaten. De adressen en contactgegevens vindt op de pagina Ambassades en consulaten.

Het noodnummer van de ambassade is: 00-44-(0)7710 703 639.