Reizen naar het Verenigd Koninkrijk: Reisadvies

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in het Verenigd Koninkrijk

Informatie over vervoer in het Verenigd Koninkrijk.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft een overzicht


Luchtvaart

De veiligheid van de nationale vliegtuigmaatschappijen is uitstekend.

Er zijn regelmatige binnenlandse verbindingen (elk uur voor Londen-Edinburgh).

Londen Heathrow is de grootste luchthaven van het land en net die omvang kan af en toe voor praktische problemen zorgen. De luchthaven telt vier terminals die verbonden zijn door een pendeldienst. Om vertragingen te vermijden is het raadzaam vooraf na te gaan in welke terminal u verwacht wordt. Er gelden strenge veiligheidscontroles en u wordt dan ook aangeraden om minstens 2 uur voor vertrek in de luchthaven te zijn voor een Europese vlucht en 3 uur voor een internationale vlucht. Met de metro kan men rechtstreeks van Heathrow in het centrum van Londen geraken


Maritiem netwerk

De kwaliteit en veiligheid van het maritieme netwerk zijn uitstekend.


Spoorwegen

Meerdere maatschappijen verbinden de verschillende delen van het land.

Het Britse spoorwegnet is vrij verouderd: tijdens de spitsuren kunnen treinen vertragingen oplopen en overvol zijn.

 

Wegennet

De staat van het Britse wegennet is goed. Bestuurders moeten extra waakzaam zijn doordat er links wordt gereden. Dit betekent dat het aankomend verkeer van rechts komt.

Er zijn niet overal autosnelwegen. In het noorden bestaat het wegennet over het algemeen enkel uit secundaire wegen.

De snelheidsbeperkingen en afstanden zijn uitgedrukt in mijlen (1 mijl = 1,6 km). De maximumsnelheid bedraagt 20 of 30 mijl per uur in de bebouwde kom, 50 of 60 mijl per uur daarbuiten en 70 mijl per uur op de autosnelweg. De maximumsnelheid staat steeds goed aangegeven en camera's worden steeds aangekondigd. Snelheidsovertredingen worden bestraft met geldboetes.

Rijden onder invloed van alcohol is verboden en wordt bestraft met een geldboete en de intrekking van het rijbewijs voor minimaal 1 jaar. Het is eveneens verboden een GSM te gebruiken terwijl men rijdt. Wanneer men een rond punt (roundabout) nadert, heeft het verkeer dat van rechts komt voorrang.

Autosnelwegen zijn enkel verlicht ter hoogte van belangrijke verkeerswissels.

Het dragen van een gordel is verplicht en kinderen tot 11 jaar moeten in een kinderstoel zitten.

De parkeerregels in de stad en in parkeerzones dienen nageleefd te worden. De controle op foutief parkeren is zeer strikt in de verschillende Britse steden. De boetes die betaald dienen te worden bij het wegslepen van voertuigen liggen zeer hoog.

Congestiebelasting

In het centrum van Londen geldt er een dagelijkse wegentaks (Congestion Charge), afhankelijk van het tijdstip waarop wordt gereden. Bekijk nu alle informatie op de TFL-website.

Lage-emissiezone (LEZ)

Dit belangt campers, bestelwagens, minibussen en vrachtwagens aan die niet aan de normen voldoen. Wegentaks is niet van toepassing op personenauto's en motorfietsen. Als u in deze zone rijdt en uw voertuig is niet geregistreerd bij de Britse autoriteiten en voldoet niet aan de minimumnormen voor dit gebied, dan moet u een milieubelasting betalen.

Wij nodigen u uit om de TFL-website te bezoeken om uw voertuig te registreren, de LEZ-zone te controleren en, indien van toepassing, de bijbehorende kosten te betalen.

Ultra-lage-emissiezone (ULEZ)

Als u in deze zone rijdt en uw voertuig is niet geregistreerd bij de Britse autoriteiten en voldoet niet aan de minimumnormen voor dit gebied, dan moet u een milieubelasting betalen.

Wij nodigen u uit om de TFL-website te bezoeken om uw voertuig te registreren, de ULEZ-zone te controleren en, indien van toepassing, de bijbehorende kosten te betalen.

Uitwisseling  van nummerplaat informatie met het Verenigd Koninkrijk

Zoals hierboven aangehaald raden wij u aan de geldende regelgeving na te gaan en uw voertuig, indien nodig, te registreren alvorens naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Aangezien het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie, kan het de persoonsgegevens van Belgische burgers niet meer raadplegen. Het Verenigd Koninkrijk kan deze gegevens dus evenmin gebruiken om per brief over te gaan tot invordering van de in het Verenigd Koninkrijk opgetekende boetes gelinkt aan inbreuken op regelgeving rond lage- en ultra-lage-emissiezones

Mocht u echter opnieuw in het Verenigd Koninklijk moeten rijden, dan wijzen wij u erop dat het Verenigd Koninklijk deze boete wegens het niet naleven van de wegen- en milieuwetgeving direct kan innen.

Meer informatie hieromtrent vind u op de website van de FOD Mobiliteit

 

Openbaar vervoer

Het Britse openbaar vervoer is zeer duur.

In Londen tracht men het openbaar vervoer echter aantrekkelijk te maken voor zoveel mogelijk reizigers op gebied van gebruiksgemak, tijdswinst en prijskaartje. Kinderen jonger dan 11 jaar reizen gratis.

Men kan best een Oyster Card (een vervoersbewijs ter grootte van een bankkaart) kopen voor de verplaatsingen per metro, tram, trein, bus en boot. Met deze Oyster Card geniet men van beduidend lagere tarieven dan wanneer men per rit betaalt.

Een Oyster Card kost £5 en kan in België besteld worden. De kaart is ook te koop op de Eurostar en op luchthavens en (metro)stations in Londen. Ze kan op elk moment opgeladen worden (bijvoorbeeld in een metrostation) met contant geld, bank- of kredietkaart. Zo hoeft men niet aan te schuiven om een ticket te kopen. Het volstaat simpelweg de kaart in het (metro)station of op de bus tegen de gele kaartlezer te houden en de kostprijs van het traject wordt automatisch van het krediet op de kaart afgetrokken. Bij metro, (voorstads)trein moet men steeds in- en uittikken. Bij bus en tram geldt enkel intikken.

Meer informatie over de Oyster Card.

Passagiers worden regelmatig attent gemaakt op de aanwezigheid van zakkenrollers en worden verzocht niets onbewaakt achter te laten. Politiepatrouilles zijn regelmatig te vinden in de stations. Onbewaakte bagage geeft onmiddellijk aanleiding tot een veiligheidsalarm en het station, trein, bus, metro wordt onmiddellijk ontruimd.

Busverkeer

Een belangrijk busnetwerk verbindt de belangrijkste steden en luchthavens in Engeland, Wales en Schotland. Het is een goedkopere, maar tevens tragere en minder comfortabele optie dan de trein.

Meer informatie:

Ook in Londen is de bus een goedkoop alternatief, maar omwille van het drukke verkeer is de bus beduidend langzamer, vooral tijdens de spitsuren. Dankzij de nachtbussen en de “24u”-bussen kan men zich in het centrum van Londen op elk uur van de dag of nacht verplaatsen.

Meer informatie: Gettingaround

Metro

De metro (tube) verbindt de belangrijkste plaatsen in Londen (centrum en agglomeratie) maar is veel duurder dan de bus. Daarnaast zijn er de voorstadstreinen: Docklands Light Railway en London Overground.

Op het spitsuur zijn de treinen en perrons soms overvol door de toevloed aan reizigers. Uit veiligheidsoverwegingen worden bepaalde zeer drukke stations soms voor enkele minuten gesloten.

Ten gevolge van renovaties en uitbreidingen van het Londense openbaar vervoersnetwerk worden bepaalde lijnen in het weekend gedeeltelijk of volledig gesloten worden, Actuele informatie kan steeds gevonden worden op Livetravelnews

Er is een metroverbinding tussen het centrum van Londen en de luchthaven van Heathrow. Heathrow en de andere luchthavens zijn eveneens per trein of bus bereikbaar.

 

Fietsen

Doorheen het hele land, en vooral in Londen, wordt een grote inspanning geleverd om het gebruik van de fiets aan te moedigen. Zo kan men tegenwoordig fietsen huren in het centrum van Londen (Barclays Bicycle Hire). Deze worden in het centrum 24u/24 en 7d/7 op basis van zelfbediening aangeboden vanop een honderdtal dockingstations. De prijs is afhankelijk van de gehuurde periode. Meer informatie rond de fietshuur is te vinden op Roadusers

Voorzichtigheid is echter geboden. Fietsers zijn nog steeds zeer zwakke weggebruikers in de grote steden. Een helm en de allergrootste alertheid zijn daarom cruciaal.

 

Taxi

Taxi’s zijn zeer talrijk, zowel overdag als ‘s nachts. De tarieven liggen beduidend lager dan in België. Taxi’s bieden dan ook een comfortabel alternatief voor het openbaar vervoer.

Het is mogelijk een taxi telefonisch te reserveren: Tweetalondoncab

De Britse autoriteiten wijzen de gebruikers op het belang om enkel een beroep te doen op officiële taxi’s, nl. ‘black cabs’ (met het bordje ‘taxi’ op het dak) of ‘minicabs’ die gereserveerd kunnen worden bij geautoriseerde agentschappen. Taxiprivatehire.

Om een officiele taxi te boeken is er ook de gratis app Cabwise beschikbaar.