Reizen naar de Verenigde Arabische Emiraten: Reisadvies

Reist u naar de Verenigde Arabische Emiraten? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor de Verenigde Arabische Emiraten

Praktische info over reizen in de Verenigde Arabische Emiraten
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Visa

Voor onderdanen van de EU geldt een visa waiver voor 90 dagen in de periode van 180 dagen die voorafgaan aan het verblijf in de UAE.

 
Documenten

Men kan enkel naar de Verenigde Arabische Emiraten reizen met een gewoon paspoort dat, bij binnenkomst, ten minste nog 6 maanden geldig is. De lokale autoriteiten erkennen het voorlopige paspoort niet, noch paspoorten die geen volledige geboortedatum vermelden. Een geboortedatum wordt als onvolledig beschouwd wanneer “XX” of “00” wordt vermeld als dag en/of maand van geboorte.

U kunt bijkomende informatie vinden op deze pagina.

Rijbewijs

In Abu Dhabi en Dubai is, afhankelijk van de verhuurmaatschappij, een internationaal rijbewijs nodig om een auto te huren. Alleen verblijfshouders kunnen hun Belgische rijbewijs inruilen tegen een lokaal rijbewijs.

Bij de huur van een huurwagen moet men steeds een kredietkaart kunnen voorleggen, zelfs als alles op voorhand werd betaald. Een cash waarborg wordt niet meer aanvaard.

Nieuwe regel inzake vervoer van valuta

Vanaf 1 juni 2011 dienen reizigers die in het bezit zijn van meer dan 100.000 AED (dirham) of het equivalent daarvan in vreemde valuta, in traveller cheques of in cheques aan toonder, dit te verklaren aan de bevoegde douaneautoriteiten bij het binnenkomen of het verlaten van het land. Het niet naleven van deze regel kan leiden tot inbeslagname en gerechtelijke vervolging (april 2019: 100.000 AED stemt overeen met 23.300 €).

Betaalmiddelen

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). De munteenheid in VAE is dirham (AED), gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. Wisselkantoren aanvaarden buitenlandse deviezen; bijna overal kan met kredietkaart worden betaald. Er zijn bankcontactterminals (‘ATM’) waar men met kredietkaarten geld kan afhalen, weliswaar aan een beperkte kost.

Reisverzekering

Reisverzekering is verplicht. Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is noodzakelijk. Ziekenhuizen vragen meestal een voorafgaandelijke betaling voor het uitvoeren van medische behandelingen.

Gsm en communicatiefaciliteiten

Uitstekend. Roamingkosten kunnen bijzonder hoog oplopen indien een Belgisch nummer wordt gebruikt.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatriden (zowel Belgische nationaliteit als deze van deVerenigde Arabische Emiraten), dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

We stellen ook voor dat u uw reis op https://travellersonline.diplomatie.be registreert. Dat is niet verplicht maar helpt ons consulaire hulp efficiënt en snel te organiseren indien nodig.

Links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in Reis Wijs.