Reizen naar de Verenigde Staten: Reisadvies

Reist u naar de Verenigde Staten? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in de Verenigde Staten

Informatie over de algemene veiligheid in de Verenigde Staten.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemene veiligheid

Belgen worden aangeraden om betogingen te vermijden en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Belgen die tijdelijk in de VS verblijven, worden aangeraden om zich te registreren via Travellers Online.

 
Algemene informatie na aankomst

De Verenigde Staten zijn een relatief veilig land voor zakenmensen en toeristen. Reizigers moeten wel zeer aandachtig de administratieve procedures bij binnenkomst volgen. Zij kunnen zich hierover informeren op deze website.

Als u moeilijkheden ondervindt aan de grens of teruggestuurd wordt, kan u zich wenden tot de website van de Travel Redress Inquiry Program (TRIP), om de reden hiervoor te vragen en eventueel beroep tegen de maatregel aan te tekenen. In geval van moeilijkheden, raden wij u aan om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat verantwoordelijk voor de staat waarin u zich bevindt.

Op de internationale luchthavens van de VS gelden speciale veiligheidsmaatregelen. Het is noodzakelijk de instructies van het veiligheidspersoneel strikt te volgen, de kalmte te bewaren en de regels van beleefdheid te respecteren. Men riskeert immers tijdelijke opsluiting aan de grens of terugzending met de eerstvolgende vlucht naar land van herkomst.

Houdt altijd een lijst met noodnummers bij de hand (ambassade, consulaat, familieleden, vrienden).

Als u 10.000 USD of meer in cash bij hebt, moet u dit aan de douane aangeven.

 
Terreurdreiging

Zoals elders in de wereld, is er een risico op terroristische aanslagen. Specifieke informatie is terug te vinden op de websites van de FBIFEMA, en de DHS. De VS beschikt over een nationaal waarschuwingssysteem.

 
Criminaliteit

In de Verenigde Staten vormen toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit. Nochtans is het misdaadniveau in de steden hoger dan in Europa. De alomtegenwoordigheid van vuurwapens zorgt ervoor dat misdrijven of conflicten sneller kunnen ontaarden in geweld. Daarom wordt aan reizigers aanbevolen om kalm te blijven in conflictueuze omstandigheden en om geen gewelddadige reacties uit te lokken.

Gebruik uw gezond verstand: vermijd te veel cash in uw bezit te hebben, maak een kopie van uw reisdocument en bewaar die in het hotel. Wie rijdt, dient zijn rijbewijs en paspoort te kunnen voorleggen. Betaal bij voorkeur met kredietkaart. Er bestaat nogal wat fraude met kredietkaarten, verlies uw kaart niet uit het oog bij uw aankopen. Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig, vraag informatie hierover in het hotel of aan Amerikanen zelf.

Laat in geen enkele omstandigheden uw identiteitsdocumenten, betalingsmiddelen of waardevolle voorwerpen in uw wagen of huurwagen achter.